Изследователи: Повтарящи се пристягания  увеличават еластичността на съдовете

Подобно на механизма, по който упражненията помагат на мускулите да понасят по-големи натоварвания, кратките, повтарящи се пристягания с маншет за измерване на кръвно налягане могат да съдействат за укрепване на съдовете и предотвратяване на фатални инфаркти и инсулти.

Това са изненадващи изводи от различни проучвания, обобщени от екип под ръководството на кинезиолога д-р Джеймс Ланг от Държавния университет на Айова, САЩ.

Изследователите смятат, че простата, неинвазивна процедура може да подобри съдовите и сърдечните функции, леко да понижи кръвното налягане и да намали натоварването на сърцето. Констатациите от близо 100 проучвания са публикувани в обзор в Джърнъл ъв физиолоджи. Своеобразните тренировки са наречени дистанционното исхемично прекондициониране. Обикновено те включват пет минути повишено налягане върху ръката, последвано от пет минути почивка, повторени три-четири пъти.

Повечето проучвания показват, че една подобна сесия създава защитен прозорец, който достига връх 48 часа по-късно.

Експерименти от лабораторията на Ланг и повторени от други екипи предполагат, че повторения през няколко дни поред може да засили защитата и да предостави и други ползи за здравето.

Подобен подход на трениране на кръвоносните съдове да се адаптират безаварийно към промени може да има много приложения, изтъкват изследователите. Според тях ще е от полза за хора, на които им предстои операция; за вече прекарали инфаркт или инсулт, което ги излага на по-висок риск от повторен инцидент; за пациенти, които не могат да спортуват, застрашени са от хипертония или имат сънна апнея.

Упражнението увеличава степента, до която артериите могат да се свиват или разширяват.

Въпреки че вероятността от странични ефекти е ниска, Ланг предупреждава да не се прави на своя глава. Всеки, който се интересува да го изпробва сам, извън изследователско проучване, трябва задължително да го обсъди с лекаря си.

Загубата на еластичност на кръвоносните съдове увеличава риска от високо кръвно налягане, инфаркти и инсулти, деменция.

От метода за увеличаване на еластичността може да се възползват дори астронавтите. Те се упражняват до 2 часа на ден, за да предотвратят сърдечната и мускулната атрофия поради микрогравитацията в Космоса, обяснява ученият.

Според Ланг включването на сесии с маншет за кръвно налягане може ефективно да допълни тренировките на космонавтите.

В едно проучване на екипа изследователите установяват, че тренировки за 7 дни увеличават микроциркулацията на участниците с до 50 процента. В друг експеримент измерват скромен спад на кръвното налягане. Взето заедно, това подобрява работата на кръвоносните съдове и потенциално намалява натоварването на сърцето.

Един от начините, по които Ланг тества ефекта на метода, е чрез измерване на това колко добре се разширяват кръвоносните съдове на участник в проучването, когато кожата му е топла. Преди и след сесиите изследователят прикрепя малко устройство към ръката на участника. Малък нагревател загрява кожата, в резултат на това кръвоносните съдове се разширяват, а доплер отразява светлината в малките съдове отдолу. Подобно на метеорологичен радар, улавящ промените в атмосферата, доплерът, който Ланг използва, измерва промените в потока на червените кръвни клетки в съдовете.

Екипът на Ланг си поставя ново предизвикателство - дали може да помогне на хора с диабет, които се борят с трудно зарастващи рани. Високите нива на кръвната захар увреждат малките съдове и нервите и улесняват образуването на плаки в артериите. Това затруднява белите кръвни клетки и хранителните вещества да стигат до наранената тъкан. Преодоляване на подобен проблем ще спаси много диабетици от инфекции и некрози.