Препоръчвам дългосрочната употреба на хранителни добавки и в никакъв случай антибиотично лечение по собствено предписание

Д-р Житиан Атанасов, д.м., е член на Българското урологично дружество и възпитаник на Медицинския университет в Плевен. Има научни публикации в български и чуждестранни издания, много участия в научни форуми в България и чужбина. Практикува в УМБАЛ „Св. Марина” в Плевен.

- Какво точно е циститът?

- Циститът представлява възпаление на пикочния мехур. Дължи се най-често на бактериална инфекция – от уропатогени, които достигат пикочния мехур по асцендентен (възходящ) път. По-рядко може да се прояви и като реакция след лъчетерапия, прием на медикаменти, поставяне и продължителен престой с уретрален катетър и други. В някои случаи може да стане рецидивиращ, който се дефинира с наличието на три епизода в годината или поне два за период от 6 месеца. 

- Кои са най-честите симптоми на цистита?

- Обикновено симптомите започват рязко с чести позиви за уриниране, парене, болка и дискомфорт по време на микция. В по-тежките случаи е възможна хематурия (кръв в урината).

- Има ли хора, които са по-предразположени към това заболяване?

- По-предразположени са жените поради редица анатомични особености, като най-големият фактор е по-късата уретра. Други рискови фактори са настинки, спорадични сексуални контакти и други. Циститът е често срещано явление при бременни жени.

При малките момиченца, особено докато все още са с памперс, лесно попадат бактерии и дразнители в уретрата. Необходимо е обаче при тях да се изключи везикоуретерален рефлукс – връщане на урина към бъбреците, поради нарушени клапни механизми.

- Как препоръчвате да започне лечението?

- Необходимо е лечението да започне с фитопрепарати, микробиологично изследване на урина с изготвяне на антибиограма, след което да се премине към антибиотична терапия при наличие на изолиран микроорганизъм.  След приключване на антибиотичния курс се прави нова антибиограма. Препоръчителен е продължителен прием на фитопрепарати или хранителни добавки, които са подходящи за подобно заболяване.

- След като веднъж сме отстранили бактериалния причинител на инфекцията и нямаме оплаквания, как да поддържаме здрави пикочните си пътища?

- Бактерията ешерихия коли, както и повечето патогени, обхващащи уринарния тракт, са много упорити. Затова препоръчвам дългосрочната употреба на хранителни добавки. За тях не е необходима рецепта, а в листовката обикновено е посочена схемата на прием и това е добро начало. 

- В какви отношения са циститът и басейнът?

- В много близки отношения са, но лоши. Първо,  температурата на водата е от значение. Другият рисков фактор (предимно при жените) е контактният път заради късата уретра, по който може да проникнат микроорганизмите.

- Кога говорим за интерстициален цистит, как се доказва и има ли лечение за него?

- Интерстициалният цистит е хронично заболяване, при което се смята, че имунната система атакува стената на пикочния мехур. Симптомите включват хронична тазова болка, чувство на дискомфорт, повишено налягане в пикочния мехур и често уриниране. Диагностика се прави чрез цистоскопия и биопсия, което е свързано с хоспитализация и анестезия. Като лечение се прилагат препарати от типа на натриевия хиалуронат, както и провежданетона  интравезикални апликации.

- Какво е подходящо да се приема за лечение на цистит от кърмачки?

- При тях определено на първа линия би следвало да са фитопрепаратите и хранителните добавки. От антибиотиците биха могли да се използват цефалоспорини и от пеницилиновата група.

- Има ли връзка между болка в единия бъбрек и цистит?

- Препоръчително е да разглеждаме  отделителната система като едно цяло. Например конкремент в десен бъбрек, който сам по себе си е източник на инфекция, би могъл да слезе надолу и да предизвика циститните оплаквания. Както и бактериалният причинител би могъл да се изкачи по асцендентен път и да предизвика болка в лумбалната област.

- Препоръки и съвети към пациентите?

- Не започвайте антибиотично лечение по собствено предписание. Не приемайте антибиотик 2-3 пъти до отшумяване на симптомите, след което да го спрете, защото по този начин се образуват резистентни щамове към антибиотичната терапия, а това е глобален проблем.