Книгата “Лекарите, на които вярваме 2022”- библията, която всеки лекар и семейство трябва да прочете, ако иска да е в час с най-новото и най-важното за собственото му здраве

Постпандемичният свят вкара по бързия начин фантастични технологии в областта на медицината. Според анализ за здравните системи на Световния икономически форум, повече от един милиард души ще се нуждаят от преквалификация за ползване на новите технологии до 2030 година, за да могат да се грижат за здравето си.

През 2020 и 2021 година няколко обещаващи технологии бяха изпробвани в огромен мащаб. Макар тези пробиви да са важни да се познават от медицинските специалисти, технологиите са много фантастични, а вече са в ежедневието ни. Новото издание на книгата към традиционната класация на “24 часа” “Лекарите, на които вярваме” е посветена на тези техники и терапии в медицината, за които всеки трябва да знае, ако иска да е в час с най-напредничавата част от терапиите.

Освен имената и контактите на доказаните специалисти у нас, оценени от техните пациенти в книгата ще откриете задълбочени ревюта за всичко, което навлезе в медицината през двете години, в които бяхме на пауза. Това е книга, която всеки лекар и семейство трябва да притежава, ако иска да бъде надеждно ориентиран във фантастичния свят, в който заживяхме.

Ето част от най-невероятните технологии, които станаха ежедневие:

Дистанционно наблюдение на пациента - по-сигурно и по-евтино

Благодарение на дистанционното наблюдение на пациента лекарите могат да следят здравето на пациентите си, без да са в едно физическо пространство. Очевидни са ползите от дистанционното наблюдение. В това число влизат по-добро проследяване на пациента, по-късо време за реакция и значителни намаления на разходите.

Също така дистанционното наблюдение, както и телемедицината, намаляват нуждата пациент да излиза от тях и предпазва от разпространение на заразата, било тя COVID-19 или някаква друга.

В Щатите през 2020 година близо 23,4 милиона пациенти са ползвали някаква форма на дистанционно наблюдение на пациент. Най-често това е било за кръвно налягане, тегло, сърдечен ритъм и кръвна захар, без да трябва да се ходи по лекарски кабинети.

Изкуствен интелект предлага на лекаря възможни диагнози след анализ на всички данни на пациента

Изкуственият интелект има различни форми, когато е използван в медицинската индустрия. През 2022, най-модната форма е машинно обучение, което да оценява големи количества данни на пациенти. Със създаването на дадени алгоритми, програмисти могат да имитират човешка мисъл и така да създават програми, които сякаш могат да мислят, да се учат, да вземат решения и действия.

Това не означава, че изведнъж медицината ще се практикува от живи роботи. Това, което означава, е, че на даден пациент с медицинска история и симптоми изкуственияt интелект може да предлага на лекуващите лекари възможни диагнози, лечения и лекарства. Последното решение винаги ще е na лекаря, но той ще има достъп до обработена информация.

Като се анализират толкова данни по такъв изчерпателен начин, лидерите в здравеопазването ще вземат решения по невиждан досега начин. Все едно за всеки един случай се свиква консилиум от най-изтъкнатите специалисти в различни сфери на медицината в рамките на секунди.

Дигитални терапии

На пациенти с хронични заболявания често им се налага да се срещат с лекуващия им лекар. Това може да включва обучение на пациента, наблюдение на симптомите, променяне на изписаното лечение, промяна на поведението на пациента. Такъв вид грижа е много скъп, както и времеемък за пациенти и лекари. Дигиталните терапии могат да решат този проблем. Дигиталните терапии се предписват на пациент от лекар за дадено медицинско състояние. Тези софтуерни програми могат да се отворят като апликация през смартфон или личен компютър. Терапиите минават същите тежки тестове и регулации както всички други лекарства. Заболяванията, при които е удачно да се ползват такива дигитални терапии, са диабет тип 1 и тип 2, рак, тревожни разстройства, хронична болка, хиперактивност, астма, мигрена, безсъние, алкохолизъм и други зависимости.

Докато пациентите ползват апликациите, информацията за тяхното здравословно състояние се изпраща обратно на лекаря. Това позволява на лекарите да следят състоянието на техните пациенти, без да трябва да ги виждат често. Също така е възможно лекарят по този начин да забележи проблем на много по-ранен етап, отколкото пациентът да чака следващия свободен час.

Интернет на медицинските неща

Интернетът на нещата се отнася за невидимата мрежа, образувана от физически обекти, които са свързани с интернет. В контекста на здравеопазването това включва нови технологии като дистанционното наблюдение на пациенти, устройства с достъп до 5g и носими сензори. Повечето от 500 000 устройства с достъп до интернет продължават да са все по-обвързани едно с друго и да генерират точни и скорошни пациентски данни.

Докато технологиите и софуерът се развиват, медицинските смарт устройства ще могат да се свързват с други по-малки смарт устройства с цел да се подобрят резултатите на пациентите. Това в течение на времето ще позволи на лекарите да следят пациентите си холистично и систематично.

Минават ли статините в резерв

Щадящата терапия за високи нива на липопротеини с ниска плътност (т. нар. лош холестерол) променя играта

Високите нива на холестерола в кръвта и особено на липопротеините с ниска плътност допринасят съществено за сърдечносъдовите заболявания в целия свят. Липопротеините с ниска плътност се смятат за основния риск за съдовото здраве. PCSK9-блокерите се определят като революция, защото за разлика от статините употребата им е по щадяща за пациентите.

Липопротеините с ниска плътност се смятат за основния риск за съдовото здраве. PCSK9-блокерите се определят като революция, защото за разлика от статините употребата им е по щадяща за пациентите.

През 2019 г. американската Агенция за храните и лекарствата преразгледа приложението на веществото инклисиран за лечението на първична хиперлипидемия при възрастни, които имат повишени липопротеини с ниска плътност, докато са на максимално поносима доза статинова терапия. Инклисиранът представлява инжектирана РНК, която блокира PCSK9 (пропротеинконвертазасубтилизин/кексин 9) протеина.

За разлика от статините той не изисква чести дози (прилага се едва два пъти годишно) и води до ефективно и устойчиво намаляване на нископлътния липопротеин холестерол в съчетание със статините.

Неговият продължителен ефект може да помогне да се избегне отрицателният ефект от неспазването на стриктната схема за прием на лекарства, която е основна причина за невъзможността да се намалят нивата на холестерола. Инклисиранът бе одобрен в САЩ през декември 2021 г. и се смята, че той променя правилата на играта за пациентите със сърдечни заболявания.

В ЕС инклисиранът е разрешен за използване от края на 2020 г.

Въпреки сравнително високата цена на една инжекция с активна съставка инклисиран - над 3000 щатски долара, оценките на икономическата ефективност са повече от положителни. Разходите за здравните системи и пациентите всъщност са по-малки, защото една инжекция годишно се равнява на години употреба на стандартни статини, с пренебрежими странични ефекти и последваща ендоваскуларна терапия при евентуален съдов инцидент. Сравненията за САЩ показват брутни разходи от около 12 хил. долара за няколкогодишно лечение с PCSK9 блокери, сравнено с около 250 хиляди долара интензивно лечение на съдов инцидент, без да броим разходите за всекидневни препарати и дискомфорта на хронично болните, които са подложени на стриктна медикаментозна терапия. PCSK9 блокерите имат ефект върху съдовото здраве, сравним с диференцирането на зловредното влияние на липопротеините с ниска плътност, а не просто на общия холестерол, и ще промени драстично съдовото здраве на големи общности. И като разходи, и като ефект върху здравето се смята, че са ултимативното откритие от последните години в областта на съдовите заболявания.

Предвиждащото анализиране и високото кръвнo

Високото кръвно налягане често пъти е определяно като “тих убиец”. Често то не е свързано с никакви симптоми, докато подмолно увеличава риска от сериозни сърдечни проблеми, включително увреждане на сърцето и инфаркт. Ефикасни методи за лечение не липсват, но независимо от това мнозина възрастни не осъзнават, че имат хиперналягане, преди да настъпи тежка здравословна криза. Високото кръвно налягане често пъти е определяно като “тих убиец”.

Високото кръвно налягане често пъти е определяно като “тих убиец”.
Използвайки машинно самообучение (machinelearning) - определен тип изкуствен интелект, лекарите са в състояние да подберат по-добре лекарствата, комбинациите от медикаменти и дозировката, за да се подобри контролът над високото кръвно. Изкуственият интелект помага да се предскажат сърдечносъдовите заболявания и да бъде насочено вниманието към интервенцията, преди те да са настъпили. Екипите, които предоставят прогностични медицински анализи, в бъдеще ще имат ключова роля за превенцията на високото кръвно налягане и за много други заболявания.

Край на горещите вълни с нехормоналните алтернативи за менопаузата

Mакар това да не изглежда като някаква животоспасяваща революция, през последните две години има изключителен напредък в нехормоналните алтернативи за менопаузата. Което се смята, че рязко ще подобри качеството на живот на големи групи хора.

Повече от 50% от всички жени в менопауза изпитват горещи вълни, които продължават средно 7 години. Ефективна и безопасна, когато се използва правилно, хормоналната терапия все пак предполага някои рискове и не всички пациентки са готови да се подложат на нея. За щастие, нова група нехормонални лекарства, наречени NK3R антагонисти, видяха бял сват като алтернатива на хормоналното лечение. Те прекъсват пътя на сигнала в мозъка, който е свързан в появата на горещи вълни, и при клиничните изпитания показват по-обещаващи резултати, отколкото хормоните, в облекчаването на средно тежки и тежки приливи на горещи вълни при менопауза. Все още са необходими допълнителни изследвания, за да бъдат проучени напълно ефикасността и безопасността на тези нови медикаменти, но вече е ясно, че на хоризонта се задава следващо поколение нехормонално лечение на менопаузата. 

Психиатричните апликации премахват стигмата върху пациентите

Новите технологии навлизат в лечението

През последната година излизат на пазара няколко нови технологии, които могат да помогнат с продължителните нужди на пациент при нарушено душевно здраве. Въпреки че повечето първоначални оценки и лечения най-вероятно ще трябва все още да се извършват традиционно, вече съществуват инструменти, с които пациентите ще могат да си подобряват душевното здраве между насрочените им часове.

Дигиталните терапии са изключително добра технология за висококачествена грижа в случаи на нарушено душевно здраве. Вече има апликации, които могат да “приемат” пациент и да предложат първоначална диагноза още преди пациентът да се е видял с лекар на живо. Традиционната когнитивно-поведенческа терапия е широко приета и се използва успешно в дигитални терапии, когато се комбинира с виртуални и посещения на живо. Виртуалната реалност и дори игрите помагат много при лечението.

Виртуалната реалност и дори игрите помагат много при лечението.

Друга технология, която започва да се използва за лекуването на душевни заболявания са видеоигрите. Наскоро, в Щатите играта EndeavorRX е одобрена да бъде предписвана на 8-12-годишни пациенти с разстройство на вниманието.

В проучвания 73 процента от участващите споделят подобрение на задържане на вниманието само месец след започването на подобна игра с нула странични ефекти.

Имплантирана технология за тежка парализа

Около 1 на всеки 50 души страда от някаква форма на парализа. Много пациенти изпитват влошаване на общото им здравословно състояние. Наскоро екип изследователи даде надежда на тези пациенти чрез имплантирана технология “Интерфейс мозък-компютър” за възстановяване на загубения двигателен контрол, която позволява на засегнатите от заболяването да контролират цифровите устройства. Технологията използва имплантирани електроди, за да събира сигналите за движение от мозъка и да ги декодира в двигателни команди. Доказано е, че по този начин се възстановяват доброволните двигателни импулси при пациенти с тежка парализа, дължаща се на дисфункция на мозъка, гръбначния мозък, периферните нерви или мускулите. Интерфейсната технология все още е в начален стадий, но американската Агенция за храните и лекарствата определи имплантиращото се устройство като “пробив”.

Нова инжекционна терапия за диабет тип 2 и метаболитен синдром

Според данни на Световната здравна организация през 2019 г. диабетът е станал 9-ата водеща причина за смъртност по света и непосредствена причина за смъртта на 1,5 млн. души. Диабетът влияе на способността на тялото да превръща храната в енергия. Обнадеждаваща терапия срещу него е инжектирането веднъж седмично на съчетание от глюкозозависим инсулинотропенполипептид (GIP)и глюкaгоноподобен пептид рецепторен агонист(GLP-1), което цели да контролира кръвната захар. Инжектирани под кожата, тези две вещества карат панкреаса да освобождава инсулин и блокират хормона глюкагон, като по този начин се ограничава силното повишаване на кръвната захар след хранене.

В добавка на това храносмилането се забавя, а пациентите се чувстват сити дълго време и ядат по-малко. Още един положителен ефект, демонстриран при късната фаза III на клиничните изпитания, е, че лечението значително снижава хемоглобина А1С (гликиран хемоглобин) при диабета тип 2 и води до загуба на тегло, което го прави потенциално най-ефективната разработена досега терапия срещу диабет и затлъстяване. Намаляването на гликирания хемоглобин показва, че е осъществен много добър контрол върху кръвната захар с една инжекция седмично, без да се прилага инсулин.