Пести време, по-маневрена е, може да се управлява от дистанция

Компания за високи технологии, отделена от лаборатория на Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, разработи магнитно управляем катетър за бързо и безопасно лечение на инсулти. Той не изисква лекарят да е на място по време на процедурата. Интервенционалният специалист може да командва катетъра чрез дистанционно управление и компютър.

Разработката надгражда с няколко стъпала наведнъж лечението на инсултите, които се причиняват от тромб в кръвоносните съдове на мозъка - исхемични инсулти. Запушването на съд лишава близката му зона от кислород и там загиват мозъчни клетки. От този вид са 3 от всеки 4 инсулта, останалите са резултат на кръвоизлив - хеморагични инсулти.

Мозъчните удари са една от водещите причини за смърт и инвалидност. Шансът за оцеляване и възстановяване с малко последици зависи от бързината, с която се възстанови нормалното кръвоснабдяване на мозъка. “Прозорецът” е само няколко часа. Второто условие е болница, която предоставя модерно лечение.

При исхемичен инсулт най-честата практика е да се вливат лекарства, които разтварят тромба. Това обаче невинаги може да стане или методът не е подходящ за конкретния човек.

Втора линия на реакция е така наречената тромбектомия. Лекарят достига с катетър по кръвен път до блокирания съд в мозъка, там специално приспособление прехваща тромба и по механичен път с изтегляне, отново през сложната мрежа на кръвоносните съдове, отпушва съда и по обратния път извежда съсирека от тялото. Методът е суперуспех на медицината. Ако има някакво неудобство, то е, че върхът на катетъра може да се движи в две посоки, а сложната процедура изисква много умения и опит за преминаването на водача през криволичещите кръвоносни съдове.

При новия вид магнитно управляван катетър върхът му може да бъде огънат във всяка посока благодарение на магнитна глава. Също така е по-малък, по-маневрен и по-безопасен поради мекотата на материала, обяснява възпитаникът на университета Кристоф Шотемс.

Друго предимство е, че лекарят движи магнитния катетър чрез дистанционно управление, което означава, че не е необходимо да бъде до пациента по време на процедурата. Това отменя необходимостта екипът да работи в обсега на рентгеновия апарат по време на процедурата. Допълнителна опция е работа с устройството и през екран - чрез телемедицина. Така пациенти с инсулт ще може да бъдат оперирани възможно най-бързо в местна болница от специалист, който дори не трябва да присъства на място.