15% от българите не са осигурени

Да се намалят цените на лекарствата и държавата да увеличи бюджета за здравеопазване. Освен това бедните хора и тези с хронични заболявания да не доплащат за лекарства, но за тях да се въведе малка такса за рецепта. Това са две от препоръките на Световната здравна организация в доклад за разходите за здравеопазване в България. Той бе представен във вторник от Томаш Еветовиц, старши специалист по финансиране на здравеопазването в СЗО.

Според организацията здравната каса трябва да покрива хората, живеещи под прага на бедността от 413 лв., защото в момента голяма част от тях нямат право на социално подпомагане.

Пациентите са принудени да плащат значителните суми, а по този начин се ограничава достъпът на населението до здравеопазване, пише в доклада.

През 2018 г.

1 от 5 домакинства е направило плащания от джоба си, които надвишават капацитета му

за разходи за здравеопазване с поне 40%.

“Хората, които плащат за амбулаторни лекарства, са основният двигател на т. нар. катастрофални разходи за здравеопазване в България”, посочват експертите. Те засягат най-бедните домакинства, възрастните и хората, живеещи в селските райони, а с времето броят им се увеличава.

“България предприе конкретни стъпки за подобряване на достъпа до здравеопазване и намаляване на финансовите затруднения за хората, ползващи здравни услуги, но остават значителни пропуски в здравното покритие, особено за домакинствата с ниски доходи”, каза Антония Димова, декан на Факултета по обществено здраве в МУ-Варна, и водещ автор на доклада.

Близо 15% от населението не са осигурени и имат достъп само до няколко публично финансирани здравни услуги.

В момента държавата поема здравното осигуряване само на живеещите в крайна бедност. В резултат на това

много хора с ниски доходи са длъжни да

плащат вноски, но не могат да си го позволят, отбелязва се още в доклада.

Доплащанията са особено тежки за амбулаторни рецепти, защото няма таван и изключения за много от лекарствата. Пациентите трябва да плащат част от сумата за лечението си. А цените на лекарствата са високи в сравнение с други страни от ЕС, пишат още експертите.

Според СЗО трябва да се подобри достъпът до здравеопазване. А санкционирането на хора, които не могат да си позволят да плащат осигурителни вноски, чрез ограничаване на достъпа им до здравни грижи подкопава напредъка.