Една от честите причини за безплодие при мъжете е наличието на варикоцеле. Това е абнормено (извън рамките на нормалното) разширение на вените, които обиват тестиса. Най-общо се наблюдава как засегнатият тестис е подут, по-голям, усеща се тежест или болка в него, като при някои по-напреднали случаи се виждат самите вени подкожно. 

Какво е варикоцеле?

Що се отнася до репродуктивната система, тестисите са изключително важен орган при мъжа. Тяхното разположение е по-специфично, като те са извън тялото в така наречения скротум (кожна торбичка). Причината за това е, че тяхната температура трябва да бъде малко по-ниска от температурата на тялото. Това е и в основата на тяхното нормално функциониране.

За да разберете какво точно представлява варикоцеле, ще ви запознаем по-добре с процесите, които се случват вътре в тестисите. От тази гледна точка самите тестиси са свързани с помощта на кордон, който се състои от следните структури:

  • артерии

  • вени

  • семепровод

  • мускулни влакна

  • нерви

Всяка една от тези структури играе важна роля в правилното и нормално функциониране на тестисите и съответно в репродуктивната система. Що се отнася до вените, те са много и са по особен начин сплетени, образувайки така нареченото плексус пампиниформис.

Начинът, по който е позициониран, е такъв, че обгръща кордона и артерията, която носи топла кръв. А неговата основна задача е да охлади именно артериалната кръв, която идва от тялото през артерията и продължава по вените, които охлаждат настъпващата топла кръв.

В случай че липсва нормално оттичане на венозната кръв, тя се задържа в плексуса и започва да се случва процес на разширение на вените, което води до така познатото ни състояние “разширени вени”. Именно по този начин се отключва варикоцеле.

Какви са потенциалните рискове?

Като всяка друга болест, нелекуването на варикоцеле може да доведе в някои случаи до усложнения и трайни увреждания. Най-често срещаните между тях са тестикуларна атрофия, ниски нива на тестостерон и съответно намаляване производството на сперматозоидите и появата на безплодие.

Оказва се, че безплодието е често срещано следствие поради наличието на варикоцеле. При това се наблюдава как качеството на сперматозоидите е влошено, а техният брой намалява.

Симптоми при варикоцеле

За съжаление варикоцеле често протича без никакви симптоми и се открива едва, когато се наблюдава трудност при забременяване, съответно двойката решава да потърси лекарска помощ. Именно затова профилактичните прегледи са ключът към предпазване от безплодието.

Симптомите при варикоцеле могат да варират или да наподобяват и на други състояния, но най-честите сред тях са усещане за умора, липса на концентрация, ниско либидо, сексуална дисфункция, подуване и болки в засегнатия тестис, невъзможност за ерекция, внезапно изпотяване и други.

При наличието на някой от тези или други симптоми, както и при съмнение за проблем, винаги се обръщайте към специалист, който ще ви прегледа и ще може да ви постави адекватна диагноза и лечение.

Лечение на варикоцеле

Лечението на варикоцеле се назначава едва след преглед при специалист и извършване на определени изследвания, с помощта на които да се определи репродуктивното здраве на мъжа.

Има случаи, когато лечение не се прилага, а именно когато не се наблюдават репордуктивни проблеми, резултатите от спермограмата са добри и съответно протича безсимптомно.

При появата на определени симптоми и други фактори, то може да се назначи медикаментозно лечение. Ако то не помага или се наблюдават по-сериозни изменения и симптоми като болка, лоши резултати от спермограмата, тестикуларна атрофия или безплодие, се преминава към оперативно лечение.

Имайте предвид, че при наличие на варикоцеле и ако предстои ин витро оплождане, е необходимо извършването на операция, за да се увеличат максимално шансовете за успешна бременност.

Много е важно да подчертаем това, че варикоцелето не е непременно нещо, за което трябва да се притеснявате. Понякога не е необходимо извършването на операция или друг вид лечение. Има немалък процент мъже, които дори не подозират, че имат варикоцеле.

Въпреки това ви съветваме при наличието на някой от гореупоменатите симптоми да посетите лекар. Строго забранено е самолечението, тъй като то може да доведе до по-големи усложнения.