Припадъци и умора може да сигнализират, че сте заразени с този вариант на коронавируса

Упорита кашлица, хрема и умора - това са част от симптомите на варианта омикрон, които засягат дори напълно ваксинираните, пише в. "Индипендънт".

Изследователи в Норвегия проведоха проучване, като интервюираха 111 от 117 гости на парти, състояло се на 26 ноември 2021 г. и станало огнище на заразяване с този вариант на коронавируса. От участвалите в проучването 66-ма били потвърдени носители на вируса, а за 15 се предполага, че са били заразени. От всички 111 участници 89% са си инжектирали две дози РНК ваксина, но никой нямал бустер.

Според констатациите, публикувани в списанието за инфекциозни болести и епидемиология Eurosurveillance, има осем ключови симптома, изпитани от групата напълно ваксинирани купонджии. Това са: упорита кашлица, хрема, умора, болки в гърлото, главоболие, болки в мускулите, треска и кихане.

Проучването установява, че кашлицата, хремата и умората са сред най-често срещаните симптоми при ваксинираните лица, докато кихането и треската са най-рядко срещани.

Експертите по обществено здраве също добавят гаденето към този списък със симптоми при ваксинирани хора, заразени с варианта омикрон.

Въпреки че ваксината предпазва от по-сериозно протичане на заразяването с вируса, все още е възможно да се разболеете, дори ако имате и пълна имунизация, и бустер.

Лекият характер на симптомите затруднява хората да разграничат вируса от обикновена настинка. Но според британския професор Тим Спектър около 50% от „новите настинки“ в момента всъщност са COVID“.

Експертите също предполагат, че има два различни симптома, които биха могли да са знак, че положителният тест е зад ъгъла - умора и замаяност, дори припадък.

Повече от просто усещане за отпадналост, умората може да се превърне в телесна болка, като причини възпаляване или отслабване на мускулите, главоболие и дори замъглено зрение и загуба на апетит. Около 40% от жените съобщават, че се борят с умора поради COVID в сравнение с една трета от мъжете, според анкета на WebMD, която пита потребителите колко често са страдали от умора от 23 декември 2021 г. до 4 януари 2022 г.