Всеки втори си купува лекарство за гърло и кашлица

Увеличават се опашките от хора, чакащи пред денонощни аптеки, сигнализират читатели на “24 часа”. Причината са нарастващите случаи от COVID-19 и летните вируси, казват столични фармацевти.

От началото на седмицата започнаха да идват много повече хора. Всеки втори е с оплаквания от болки в гърлото и кашлица, разказа фармацевт от центъра на София пред “24 часа”. Според нея обаче не е ясно дали пациентите са заразени с коронавирусната инфекция, или е друга.

“Купуват си бързи тестове, но те излизат отрицателни”, обясни аптекарката.

Най-често купуваните лекарства са тези за болки в гърлото. Пациентите го усещат като сухо, а след няколко дни започват да кашлят, уточни друг служител в софийска аптека.

Според част от фармацевтите нарасналият брой на пациенти се дължи на увеличения брой заразени в столицата. От вторник София отново е в жълтата зона по ниво на заболеваемост. Оттогава ежедневно се регистрират между 160 и 200 болни от COVID.

Не във всички аптеки обаче има засилен интерес към лекарства. В централните райони, където изобилстват, пациентите са все същият брой, както преди, твърдят оттам.

Нямаме данни за увеличение на пациентите в аптеките, обясни главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. Причината за опашките е липсата на денонощни аптеки в много от кварталите, твърди Маринов.

Кварталите в София са над 120, в повече от половината няма денонощна аптека, показа проверка на “24 часа”.

“Винаги е имало опашка пред нашата денонощна аптека, но може би сега малко са се увеличили пациентите”, разказа служител. Те търсят лекарства, които още в началото да прекратят вируса, не чакат с дни да са болни, обясни фармацевтът.

Според секретаря на БФС общо заразените в страната не са толкова много, както при предишните вълни, затова засега не препълват аптеките. Той обаче очаква да стават все повече, тъй като и броят на болните ще нарасне. Търсенето на бързи тестове също ще се увеличи, защото хората ще се тестват по време на отпуските и преди да отидат на море.

От два дни силно заразният подвариант на омикрон вече е в България - в 7 проби вече е установен

6 от тях са в София, а 1 в Кюстендил. Носенето на маски в обществения транспорт, магазини, гари и други места е силно препоръчително, обясниха от здравното министерство. Оттам призовават и за спазване на дистанция.