Щедростта на депутати вдигна разходите в

бюджета с 950 млн. лв.

Вицепремиерът в оставка Асен Василев

притеснен,че може да има лимити за изплащане

на заплати и издръжка, а правителството да се

окаже лош платец през последното тримесечие

С пари за ваксини, от които България няма нужда и се е отказала, ще бъдат спасявани болници от фалит. С актуализацията на бюджета бюджетната комисия в парламента гласува във вторник още 55 млн. лева за здравните заведения. Разчетите на финансовото министерство са, че 11 млн. лева може да дойдат от повишените приходи от ДДС, а близо 44 млн. ще са от парите, предвидени първоначално за купуването на ваксини, които сега са спестени.

Следващото правителство, след като това на Кирил Петков подаде оставка, ще трябва да осигури още 950 млн. лв., които да бъдат похарачени допълнително през тази година, решиха депутатите от комисията. С тази сума бяха вдигнати разходите от бюджета.

Гласуването на актуализацията се проточи в продължение на два дни, след като във вторник въпреки заседанието, продължило над 11 часа, комисията не успя да приеме всички текстове. Това наложи да има второ събиране във вторник вечерта, за да може днес актуализацията да влезе в пленарната зала.

Почти сигурните

нови избори

изостриха

депутатската

активност

и от ИТН, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” внесоха над 160 предложения, основно за допълнителни разходи.  Така, въпреки че кабинетът внесе актуализация с 2 млрд. лв. повече разходи и с 1,6 млрд. по-високи  приходи,  и двете сума бяха увеличени.

Приетите допълнителни разходи от 950 млн. лв. трябва да бъдат компенсирани със 760 млн. лв. повече от ДДС, защото събираемостта му щяла да нарасне заради високата инфлация, нарасналия  внос и по-големия номинален размер на БВП до края на годината. Остатъкът до 950 млн. идва от пренасочване на планирани капиталови разходи в размер на 179 млн. лева и 44-те млн., спестени от ваксини.

По-високите разходи пък щели да се насочат към хората, за да им се помогне за справяне с кризата, аргументираха се народните представители.

760 млн. лв. повече ДДС са напълно постижими. Миналата година при актуализацията на бюджета завишихме приходите с 300 млн. лв., а в края на годината се оказаха с 800 млн. лв. повече, без да е имало такъв темп на инфлацията,  даде старт на наддаванията шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН. 

Депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев пък директно заяви, че събираемостта на ДДС не била достатъчно амбициозна и завишените приходи щели да накарат НАП да работи по-усилено. Брутният вътрешен продукт ще  достигне  155 млрд. лв. - с 5 млрд. лв. повече от актуализирания вариант, прогнозира  той.

 За нас не съществува риск за финансовото състояние на държавата, заяви Йордан Цонев от ДПС. Според него следващите управляващи може да коригират дефицита нагоре в края на годината и в  това нямало нищо страшно, защото сме държава с едни от най-ниските.  Освен това щели да бъдат изсипани маса пари с повишените пенсии, което ще увеличи потреблението, а оттам и постъпленията от ДДС, каза Цонев.

По-добре е да заложим по-консервативна основа, а ако приходите бъдат преизпълнени, ще намалим дефицита - така Георги Ганев от Демократична България се опита да внесе по-трезв тон в дебатите, но неуспешно.

Каскадата от предложения, повечето от които приемани без особени дебати, принуди финансовия министър Асен Василев да изрази притеснение дали може да се разчита на допълнителни 760 млн. лв.  от ДДС, както и на това, че 155 млрд. лв. ще стане БВП.  Ако този приход не се реализира, Министерството на финансите ще трябва да наложи лимити за изплащане на заплати, издръжка, плащания към бизнеса може да бъдат замразени. Под риск са фирмите, които работят с правителството, то може да се окаже лош платец през последното тримесечие, предупреди Василев.

От “Продължаваме промяната” също се изненадаха на щедростта на останалите партии.

За мен е  огромно учудване  фактът, че през пролетта при гласуването на бюджета се късаха ризи как страната изпада в нестабилност заради висок дефицит. Поискахте оставката на правителството заради лоша бюджетна политика. А сега изведнъж предлагате  1 милиард лева отгоре  за харчове.   И обяснявате, че България е с най-ниския  бюджетен дефицит в ЕС, възмути се Искрен Митев от ПП.

След предложения от ГЕРБ, ИТН, ДПС и “Възраждане” за допълнителни пари за МВР бе прието отпускане на още 175 млн. лв. за  20% ръст на заплатите  и за изплащане на обезщетения  при съкращения. Този разход не натоварва бюджета, защото източник за него са парите за структурни реформи в администрацията.

ГЕРБ успя да включи 150 млн. лв. допълнително за увеличаване на заплатите в средното образование и 20 млн. лв. за увеличаване на субсидиите за студентски столове и общежития и студентски и докторантски стипендии.  За вероизповеданията бяха гласувани 5,8 млн. лв. по искане на ДПС, с които храмовете да плащат нарасналите разходи  за ток. Отделно бяха гласувани пари за ремонт на Зографския манастир и  Богословския  факултет и за нова църква в Кипър.

До 50 млн. лв. по предложение пак на ГЕРБ ще се отпуснат допълнително за плащаните енергийни помощи на бедни. От ДПС предложиха  към помощта да се включат и дървата за огрев. По настояване на “Промяната” бе записано, че тези пари се отпускат само ако не се наруши дефицита по консолидираната фискална програма.

Още 5,5 млн. лв. ще получи Селскостопанската академия за повишение на заплатите на учените до размерите в останалите университети.

1,4 млн. лв. още отиват за подкрепа на сценичните изкуства, 2 млн. лв. бяха гласувани за повишение на заплатите в НСО и 2,5 млн. лв. - за областните  администрации.

300 млн.повече над актуализацията ще получат земеделците по предложение на ДПС и ГЕРБ. По искане на двете партии за общините бяха гласувани 100 млн. лв. повече капиталови разходи и още 30 млн. за увеличаване на заплати в общинската администрация.

След дълги спорове от ГЕРБ отстъпиха от искането си субсидията за столичния транспорт да се увеличи със 143 млн. лв. и се съгласиха сумата да е 110 млн.

Бюджетната комисия гласува увеличаване на лимита за нов дълг с 3 млрд. лв. Аргументът на вицепремиера Асен Василев е, че ако изтеглим емисията тази година заради все още ниските лихви, можем да спестим от обслужването на дълга.

Във вторник комисията остави в актуализирания бюджет нулева ставка на ДДС само за парно, газ и хляб. Депутатите не подкрепиха нито едно от  останалите над

20 предложения за различни ставки за плодове и зеленчуци, олио, брашно, мляко, месо и храни от първа необходимост. Не бе подкрепено и искането на ГЕРБ намалената ставка на косвения данък за ресторантьорските и кетъринг услугите да продължи и до догодина.

Актуализираният бюджет предвижда приходите от ДДС за 2022 г. да бъдат в размер на 15,2 млрд. лв. Вицепремиерът в оставка Асен Василев повтори резервите си към диференцирани ставки и обясни, че предложенията на ИТН за нулев или 9% ДДС за плодове и зеленчуци ще струват 100 млн. лв. по-малко за бюджета, а списъкът на ГЕРБ за повече храни ще го лиши от 395 млн. лв. само за 6 месеца.

Депутатите се очаква от утре да започнат с окончателното гласуване на актуализацията на бюджета.