Изследване на университета в Торонто предизвика опасения, че значително по-малък брой пациенти ще оцеляват във времена на рекордна инфлация

Два пъти по-висок е рискът от повторна поява на ракови образувания при пациенти, които живеят бедно, показва ново проучване, цитирано от в. “Дейли мейл”.

Настоящата световна икономическа и продоволствена криза, свързана с рязкото поскъпване на живота, може да намали значително шансовете за оцеляване при хиляди хора, страдащи от заболяването, смятат експерти.

Това се дължи на все по-голямото напрежение заради високите сметки в домакинствата, на храната с по-ниско качество и заради невъзможността хората да полагат необходимите грижи за себе си.

Проучването е проведено в Канада, в университета в Торонто, и включва

555 души, които страдат от рак в областта на главата и шията

Две години след края на лечението ракът се е върнал при една трета от пациентите, живеещи в домакинства с под 30 000 канадски долара годишно, и при 12% при тези, които печелят над $ 75 000.

Анализът на резултатите сочи, че вероятността болестта да се появи отново при по-бедните пациенти е 2 пъти по-голяма спрямо финансово обезпечените.

Авторът на изследването д-р Кристофър Ноел каза, че финансовото състояние на пациентите “не само компрометира качеството им на живот, но и

значително влияе на оцеляването им”

“Мисля, че кризата с разходите за живот в Обединеното кралство ще има незабавно въздействие върху пациентите с рак”, коментира британският доктор Дейвид Пинато от “Имперски колеж Лондон”.

Това обаче далеч не е проблем, който ще се отрази само на британското население, като се има предвид, че в България инфлацията за май 2022 г. например надхвърли 15% спрямо тази от същия месец за предходната година, а покачването на минималната работна заплата не достигна дори 10%.

На практика парите на българина са се обезценили грубо с между 4 и 5% спрямо април 2021 г., което неизбежно се отразява на качеството на живот.

Министърът на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид коментира, че правителството “постига напредък в осигуряването на по-добри резултати за раково болните”.

Предстои да се разбере как ще се отразят влошената икономическа обстановка и по-ниското качество на живот върху здравето на хората.

Новото изследване беше представено на конференция на Американското дружество по клинична онкология.

“В изследването зададохме много лични въпроси за това колко пари печелят всяка година членовете на семейството и ги помолихме да следят разходите, които правят. Нямаше как да не направи впечатление, че особено тези, които печелят по-малко от 30 000 канадски долара годишно, са най-засегнати”, каза д-р Ноел.

Според оценката му пациентите със сравнително ниски доходи не се придържат към плана за лечение, който включва конкретни лекарства, а те често са скъпи, и не спазват хранителния режим. Някои дори

не завършват курса си на лъчетерапия,

което увеличава риска от рецидив на туморите.

Късно откриване на злокачествените образувания, потиснати здравословни състояния, както и заниженото качество на наличните медицински грижи могат да изиграят голяма роля при борбата с коварната болест, казват учените.

Конкретно в случаите на рак в областта на главата и шията д-р Ноел обяснява, че лечението на пациентите е много интензивно. Подобна тенденция се очаква и при други видове рак.

“Семействата, в които има болен със злокачествен тумор и нямат високи доходи, вероятно

не могат да си позволят да плащат за допълнителна медицинска помощ

по време на протичането на болестта. Това е проблем, който не е за подценяване, защото при много хора ракът протича тежко и трябва да има кой да се грижи за пациента през целия ден”, допълва доктор Дейвид Пинато от “Имперски колеж Лондон”.

“Спазването на правилната диета и животът в здравословна и комфортна среда играят огромна роля за това

тялото ви да бъде достатъчно годно за лечение на рак”,

казва още той. Той е притеснен, че “ако тези стълбове се премахнат, може да осъзнаем, че вече не сме в състояние да предлагаме лечение на пациентите или че то неминуемо ще води до по-лоши резултати”.

Министърът на здравеопазването и социалните грижи на Великобритания е категоричен, че предоставянето на адекватни грижи на раково болните е приоритет на правителството. Милиарди долари се инвестират именно в това звено на здравеопазването, но Джавид признава, че има още какво да се направи по този въпрос .