Увеличената простатна жлеза има различни проявления при всеки отделен мъж.

Понякога тя причинява обструктивни симптоми като отслабване силата на струята, отложен старт на уринирането, неприятно чувство на недоизпразнен мехур, преходна инконтиненция /неволно изпускане/, задръжка на урина и болки в лумбалната област, причинени от инфекция или при хидронефроза.

Друг път проявите могат да са иритативни: силни и неотложни позиви за уриниране с периоди на инконтиненция, болезнено уриниране, никтурия /често ставане по малка нужда през нощта/.

Дълго време простатната жлеза може да нараства, без да дава никакви признаци, но в един момент да създаде големи проблеми на мъжа. Освен чисто психологическата травма и постоянното неудобство, аденомът на простатата често нарушава функцията и на други органи.

При пациенти с увеличена жлеза се срещат хематурия, тежки инфекции, остра ретенция на урината, конкременти в мехура, атония на пикочния мехур, инконтиненция, рефлукс с хидронефроза и дори животозастрашаващи увреди като бъбречна недостатъчност.

През кабинетите на уролозите в Хил клиник ежедневно преминават десетки мъже над 50-годишна възраст. При огромен процент от тях се наблюдава увеличена простата в различна степен.

При тези хора, чийто симптоми не са силно изявени се препоръчва медикаментозно лечение. Целта на консервативния подход е да се облекчат оплакванията на пациента и да се забави прогресивното развитие на ДПХ. Важно е да се знае, че медикаментите не лекуват аденома на простатата, а отлагат във времето необходимостта от оперативно лечение.

Тогава се пристъпва към лазерно отстраняване на жлезата. Тази техника е подходяща при всички случаи и най-желана от пациентите. Преимуществата й са кратък, еднодневен престой в болница, липса на кървене, липса на пълна упойка, запазване на контененцията, запазване на сексуалната функция и бързо, безпроблемно възстановяване.

Подходът осигурява максимална радикалност, т.е. отделя се 90% и повече от жлезата, което гарантира, че симптомите няма да се върнат до края на живота на мъжа!

"Лазерът е най-микровинвазивната процедура. Първо, не правим разрез, а използваме канала на уретрата, за да стигнем до жлезата. Второ - извършваме операцията под контрола на HD камера, всичко се вижда на голям монитор, с многократно увеличение. Така имаме пълен контрол и изключителна прецизност.

Нямаме кървене, което е важно както в самия ход на хирургичната намеса, така и за общото състояние на пациента. След тази интервенция той се възстановява изключително бързо и се чувства значително по-добре отколкото след операция по някой от по-старите методи." обяснява урологът от столичната Хил клиник д-р Георги Георгиев

Всичко това говори колко важно за здравето на мъжа е да не пропуска ежегодния си преглед при уролог. Много пациенти с ДПХ имат минимална прогресия на симптомите с течение на времето, но това не означава, че те ще отшумят. Увеличената простата няма свойството да регресира, а винаги прогресира.

Скринингът е наложителен и заради превенцията на рака на простатата, друго заболяване, което може да се развива абсолютно безсимптомно. В Хил клиник и двете патологии се лекуват с голям успех и по най-модерни технологии. Терапиите са различни, съобразени със заболяването, възрастта на пациента, допълнителни заболявания и общото му физическо състояние.

Заповядайте на консултация при уролог+всички необходими изследвания за простатна жлеза в Хил клиник. Цената на целия пакет през юни е 35 лв. Запазете час предварително на тел. 02 439 3131

https://hillclinic.com/kontakti/