Яжте ги, защото са мощен антиоксидант и помагат срещу болести

Макар и да са сред най-популярните плодове в света, тонове банани всяка година отиват на боклука само защото са получили малки кафяви петна, което е нарушило обичайния им търговски вид. А това е голяма загуба, защото точно те са най-полезни и вкусни.

Сред големите почитатели на грозните кафяви банани наскоро се оказа дори една кралска особа. Бивш готвач на британската принцеса Ан разкри, че тя закусва с точно такива всяка сутрин. “Предпочита почти черни, презрели, защото се усвояват по-лесно”, разказа Дарън Макгрейди. По думите му 71-годишната дъщеря на британската кралица яде много балансирано и винаги започва деня си с плодова закуска, на което се дължи и невероятната ѝ физическа форма. А тя се превърна в обсъждана тема, след като Ан се появи на няколко публични събития с 30 г. по-младата от нея съпруга на принц Уилям – Кейт, която е смятана за модна икона на Острова. И на много хора им направи впечатление, че по-възрастната принцеса също изглежда впечатляващо за годините си, и поискаха да разберат как го постига.

Отговорът, че яде банани, които повечето хора изхвърлят, наистина беше неочакван. Все пак масовата представа е, че кралските особи консумират изискани блюда от най-качествени продукти. Дъщерята на Елизабет II обаче винаги е живеела малко извън дворцовите порядки, въпреки че има славата на един от най-работливите членове на кралското семейство. Още като дете се запалва по ездата и през 1976 г. става първият член на британското кралско семейство, който участва в олимпиада с националния отбор по конни спортове на Великобритания. Някъде тогава започва и страстта ѝ към презрелите банани, които доставят много бързо необходимата енергия на спортистите. Причината е, че те съдържат нишесте, което на този етап от зреенето им вече е започнало да се разпада до прости захари. Това означава, че количеството на въглехидратите се е увеличило значително в сравнение с момента, в който са били жълти. Някои проучвания показват, че те са и мощен антиоксидант, имат противовъзпалителни свойства и понижават кръвното налягане. Твърди се, че помагат и срещу депресии, тъй като съдържат голямо количество триптофан, който се превръща в серотонин в тялото, а точно той пък прави човек по-щастлив. Богати са и на калий, който пък има отношение към костната плътност и сърцебиенето.

Въпросът, който продължава да занимава учените обаче е, как да забавят появата на кафяви петна върху бананите, за да станат те по-дълготрайни. Някои тестват генни мутации, а изследователи от университета във Флорида се насочиха върху правилното дозиране на достъпа на кислород до тях.Това е ключов процес, тъй като бананите се берат зелени и узряват, докато пътуват с дни на хиляди километри до магазините по цял свят.

“Всяка година 50 милиона тона банани завършват като хранителни отпадъци, но ако разберем как да предотвратим оцветяването им в кафяво, можем да спрем това”, казва Оливър Стейнбок от изследователския екип във Флорида. Направените от тях тестове са показали, че това може да се постигне чрез специални контейнери с ниски нива на кислород или пък поставяне на тънко покритие, което предотвратява навлизането му от въздуха в малките дупчици на кората. Противно на очакването хладилникът обаче не е чудесно място за съхраняване на банан, особено ако е стоял на открито в магазин. Тъй като той вече е бил подложен на голямо количество кислород, кората му бързо ще почернее, но той изобщо няма да узрее. Но пък хладилникът може да запази банан с кафяви петна за няколко дни, за да не презрее.

Трябва да се има предвид, че правилното съхранение не е само естетически въпрос. Презрелите банани са по-малко богати на фибри. Така че е добре да се комбинират с плодове, които съдържат такива, защото те са важни за правилното храносмилане. Принцеса Ан например винаги носи киви в чантата си. Намира го също за суперплод, тъй като ѝ осигурява необходимите фибри.

Презрелите банани са много подходящи и за готвене, тъй като имат по-силен аромат и повече захари. Ако обаче не сте на вълна да правите бананов хляб или сладкиши с тях, спокойно може да ги замразите и отново след време да разчитате на ухаещата им миризма при печене. Както казват някои диетолози, един банан на ден те държи далеч от доктора. Затова не го хвърляйте с лека ръка в кофата само защото е започнал да изглежда развален. Задължително го обелете и вижте дали вътрешността му е здрава. Дори и да е леко потъмняла, пак става за ядене. Важното е да не е мухлясала и да не мирише на гнило.

Ако закусвате с много зрели банани, е добре да включвате и други плодове, богати на фибри.
Ако закусвате с много зрели банани, е добре да включвате и други плодове, богати на фибри.