Така при всяка стъпка напред все едно удряме спирачка

Седите ли? Станете, разходете се - за удоволствие и за здраве. Просто опитайте, ще ви хареса.

Енергичното ходене 

само за 15 минути

на ден може да

намали риска от

ранна смърт с

30% и да изгори

120 калории

- двете яйца в повече, или онази вкусна “последна” препечена филийка, която може би сте хапнали на закуска.

Най-приятното физическо усилие, което освен всички останали предимства е и безплатно, обаче може да стане още по-полезно.

Повечето хора неволно правят груби грешки при ходене, казват обаче лекарите по спортна медицина и подиатрите - специалистите по ходилата.

Причината е, че възприемаме ходенето като нещо просто, което си правим както трябва и без някой да ни напътства. Оказва се, че не е така. Лошите навици за ходене могат не просто да ни лишат от здравни предимства, а дори да създадат проблеми.

Интуитивно човек смята, че за да е полезно, ходенето трябва да е свързано с големи усилия. Нещо като “глад и пот”.

Така е само донякъде.

Стъпката трябва

да е толкова

енергична, че

да ускори пулса

Но не за сметка на прекомерно голяма крачка - масова грешка при ходенето за здраве според д-р Кристофър Джон Лундстром от Училището по кинезиология към Университета на Минесота.

При по-дълга от естествената крачка изместеният център на тежест на тялото нарушава равновесието. Така срещата на изнесения напред крак с терена наподобява рязко натискане на спирачка. Освен че е очевидно контрапродуктивно по отношение на темпото, натъртва пръстите и възглавничката на ходилото.

Крачки по мярка подобряват и позицията на гърба - ходите по-изправени, не се напрягат излишно вратът и раменете.

От друга страна, дори да правите разкрач по мярка, ако ходите прекалено бавно, също не допринася кой знае колко за здравето си. По-добре е от нищо, но не води до активизиране на метаболитните процеси, а с това - и до по-добър тонус на всички органи. Така че се забързайте.

Идеално за здравето е, ако можете да поддържате умерено към бързо темпо. Ориентир е, ако леко започнете да се потите. Другата практическа мярка -

ако, докато

ходите, можете

да говорите,

но не и да пеете,

поддържате

умерената

интензивност

Може да е лоша новина, ако бавната походка ви е по принуда. Просто за толкова ви стигат силите.

Според проучване на екипа на д-р Елизабет Салерно от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, щата Мисури, бавната походка издава здравословни проблеми и е свързана с почти 2 пъти по-висок риск за преждевременна смърт.

Друга грешка, за която не си даваме сметка при ходене, е

прекомерното

размахване на

ръцете - издава

го движението

на таза

напред-назад

Натоварват се по неестествен начин ставите. Получава се и нещо като усукване на гърба, което е особено неподходящо за хора, предразположени към гръбначни увреждания.

Стремежът трябва да е движението на ръцете да е в синхрон със скоростта, с която вървим. Бързо ходене - по-широк размах, бавно пристъпване - спокойно отпуснати ръце.

Спорна тема е дали е полза, или минус да комбинирате ходенето с упражнения за сила - носене и повдигане към раменете на малки тежести, понякога в тон с модата - под формата на спортни “гривни” за китките.

За хората без физическа подготовка вероятно няма да придадат добавена стойност дори и само затова, че ще им вгорчат удоволствието от движението. Освен това дори и малки тежести в ръцете затрудняват лимфния поток.