Д-р Георги Георгиев от Хил клиник отговаря на въпросите ни за фимоза на пениса

- Д-р Георгиев, какво представлява фимозата?

- Това е стеснение на фината кожа, покриваща главичката на члена. Дефектът не позволява половият член да се разкрие напълно. Бива както вродена (позната и като „първична“), така и в резултат от възпаление. Без да се приложи адекватно лечение, инфекцията се разпространява и крайната кожа започва да отича. Като резултат тя набъбва дотолкова, че за главичката става невъзможно да се открие. Добре е мъжът да се консултира със специалист.

- При какви симптоми да потърси лекарска помощ, какво говори за фимоза?

- Обикновено мъжът веднага открива симптомите, които са почервеняване, отичане, болезненост. При Balanitis xerotica obliterans (ВХО) наблюдаваме сиво-бял, неразтеглив цикатрикс, който обхваща края на препуциума..Не е трудно човек да забележи симптомите, по-трудно е да се пребори с вътрешния си отпор да иде на лекар.

- А какъв лекар трябва да потърси, кой може да помогне?

- Диагноза "фимоза" може да бъде поставена след преглед от специалист-уролог. Лечението обикновено включва антибиотици и неголям разрез за освобождаване на главичката. В Хил клиник за процедурата използвам лазер, който прави срезовете изключително прецизни. Самата манипулация е бърза и няма кървене.

Правя циркумцизия с лазер по авторска рингова техника за изключително равномерно и точно обрязване, с перфектни резултати. Имам многогодишен опит и стотици щастливи с резултата пациенти. Благодарение на лазера се получава гладкост на оперативните ръбове, елиминира се кървенето, а възстановяването е много по-бързо. Цялата процедура отнема по-малко от 20 минути. В резултат на лазерната процедура имаме здрав орган и отличен естетичен резултат. Единствената грижа от страна на пациента е да спазва добра хигиена.

- Обрязват ли българите пениса си без да имат медицински показания за това?

- В последните няколко години наблюдавам желание от страна на много мъже да се подложат на циркумцизия (обрязване). Научно доказано е, че обрязването е свързано с по-малък риск от заразяване с човешки папиломен вирус (HPV) и болести, предавани по полов път. Мотив често е по-добрата визия и повишаване на комфорта при полов акт. Все пак огромната част от моите пациенти се подлагат на циркумцизия по медицински причини.

 За консултация с уролога д-р Георги Георгиев в Хил клиник: 02 439 3131