Няма доказан в България случай на новия смъртоносен хепатит. Остана тревогата, но много рядко е това заболяване. С идването на лятото аденовирусите намаляват. Важна е хигиената, каза проф. Тодор Кантарджиев по БТВ. 

Няма връзка между този хепатит и прекаран ковид, една част от децата са били в контакт с коронавируса, но няма доказана връзка. Децата, които боледуват, не са ваксинирани. Няма майки които са ваксинирани и са кърмили децата, защото значителна част от болните деца са извън кърмаческата възраст, каз проф. Кантарджиев.

Вирусът Ковид вече е съвсем друг, сега заболяването от Ковид се кара по-леко, ваксинираните изобщо не го усещат, преболедувалите един-два дни им тече носа, а тези които не са ваксинирани, може да се получи при тях усложнение.

Кантарджиев съобщи, че случай на морбили е регистриран в Хасково. Става въпрос за 61-годишен мъж, чието лечение е забавено. Не е много страшно, ако щеше да има бум на морбили там, вече щеше да се случил, но трябва да се обърне внимание на имунизационната програма, каза Кантарджиев.