Така укрепват износените стави и възвръща еластичността на връзките

Физическите упражнения са полезни за износените стави и трябва да бъдат основна терапия за този синдром, съветват британски лекари, цитирани от Би Би Си.

В началото може да изпитате болка, но с времето тя ще отшуми и гимнастиката ще помогне на хора с остеопороза и артрит да възвърнат еластичността на връзките, твърдят специалисти от лондонския Национален институт за здравни грижи (NICE). Обясняват, че няма нужда пациентите да се диагностицират със скенер, нито да опитват решаването на проблема с болкоуспокояващи. Артроцентезата - отстраняване на течност от засегнатата става, също не е за предпочитане.

Остеопорозата е много разпространено заболяване след 45-50-годишна възраст. Над 30 процента от хората в света живеят с тази диагноза. Болестта възниква, когато ставите се увредят с възрастта и в резултат на травми и наранявания. Свръхтеглото също е рисков фактор.

Някои пациенти са с леки симптоми,

други изпитват силни болки, скованост и подуване

Това ги затруднява при изпълнението на упражнения, но според NICE  физическата активност е сред важните промени в начина на живот при страдащите от артрит и остеопороза.

“Мнозина неправилно смятат, че гимнастиката ще увреди ставите им, но тя  всъщност помагат на пациентите да подобрят състоянието си и да намалят болките”, казва д-р Уенди Холдън от неправителствената организация Arthritis Action. Тя е издала ръководство за типовете упражнения, които обаче не се отнасят за хора с ревматоиден артрит, съобщава Би Би Си.

Гимнастиката укрепва мускулите и помага за поддържане на здравословно тегло – важни фактори срещу остеопорозата. Ако в началото при изпълнение на упражненията се появят болки, мажете мястото с противовъзпалителен крем или гел. Може временно да вземате и ибупрофен или друг нестероиден препарат, но избягвайте опиоидните аналгетици, съветва д-р Холдън.

При започване на лечебна гимнастика трябва да се обърнете към лекар или физиотерапевт, но NICE  препоръчва ненатоварващи движения като разходки, колоездене, водна аеробика.

Укрепващите упражнения, които работят с основните мускулни групи, като повдигане на краката от лег при болки в коляното, увеличават    мускулната сила и укрепват засегнатата става.

Упражненията за гъвкавост, които включват

леко разтягане и балансиране, са полезни за подвижността

Аеробиката, която учестява пулса, се отразява добре на сърцето, белите дробове и поддържа тялото във форма.

Препоръката на специалистите е да се загреете преди всички тези упражнения и да се охладите после. Охлаждането е важна част от тренировката. То може да продължи 3-10 минути и включва прости по-леки вариации на движенията. Целта му е да позволи на сърдечния ритъм и дишането да се върнат към нормалното, да намали  болката в ставите и мускулите и да насърчи отпускането.

Минималният брой физически занимания е три в седмицата, които трябва да продължават не по-малко от 20 минути и не повече от час.

“Укрепващите мускулите упражнения и аеробиката оказват влияние върху състоянието на пациентите с болни стави и гарантират по-добро качество на живот. Те не се започват лесно, в началото предизвикват болки и неудобства, но с воля и информация по въпроса пациентите постигат резултати в дългосрочен план”, казва д-р Пол Крисп от NICE.

Той и колегите му обясняват още, че при някои хора

смяната на колянна или тазобедрена става е наложителна

Но много от тях отлагат операцията или нямат възможност да я направят. Затова се тъпчат с болкоуспокояващи, които не им помагат, а само водят до пристрастяване.

Специалистите са категорични, че наднорменото тегло не е пречка за операция на ставата, но отслабването със здравословна диета ще намали натоварването върху тях.