Двама пловдивчани са оперирани от кучешка тения, след като консумирали недобре измити марули в салата, научи "24 часа".

От Регионалната здравна дирекция поясниха, че за първи път от доста време насам се появяват такива случаи в първите месеци на годината. Обикновено това ставало през лятото и есента.

При двамата пациенти заразата е открита сравнително късно, когато състоянието им се влошило и се наложила  интервенция. Те вече са по-добре и се възстановяват, уточниха от РЗИ.

Лекари предупреждават хората да бъдат внимателни, тъй като кучешката тения е едно от най-опасните и паразитни заболявания. В последно време  броят на поразените намалял значително, като в Пловдив и региона са били регистрирани по 3-4 случая на година.  Сега обаче се наблюдавало завръщане на заразата.

Тенията се разпространява най-вече от безстопанствени кучета и попаднала в човешкия организъм, засяга черния и белия дроб,  както и мозъка. Специалисти препоръчват да не се консумират недобре измити зеленчуци и най-вече марули, спанак, лапад и други пролетни зелении, защото по тях може да има остатъци от кучешка урина.

При появата на симптомите  - загуба на тегло, слабост, гадене, болезненост в корема, повръщане, болки в гърдите, кашлица и задушаване, е наложително да се потърси лекарска помощ.

За собствениците на  домашни кучета е препоръчително да им дават препарати срещу вътрешни паразити. Родителите трябва да бъдат особено бдителни за децата си, тъй като те по-лесно се заразяват заради играта в тревни площи с домашни любимци и по-трудното спазване на лична хигиена.