Случай на хибридна инфекция при 3-годишно дете бе потвърден от Националния център за заразни и паразитни болести. Това е така нареченият флукрон - едновременно боледуване от грип и омикрон-варианта на делта-вируса.

При детето в София е доказана коинфекция от грипен вирус A(H3N2) и SARS-CoV-2, така нареченият флукрон. Пробата е диагностицирана с PCR.

В страната циркулира грипният щам “Камбоджа” През периода 18 - 24 март в референтната лаборатория “Грип и ОРЗ” с PCR изследване са доказани 14 грипни вируса A(H3N2) в респираторни проби на 9 хоспитализирани пациенти от София и Пазарджик и в 5 амбулаторно лекувани пациенти от Стара Загора, Русе, Перник и Благоевград.

Първият случай на грипен щам “Камбоджа” беше регистриран у нас през декември 2021 г. Той беше диагностициран при жена, завърнала се от Франция. Експертите определят този грипен вирус като по-опасен, тъй като често предизвиква усложнения, които изискват лечение в болница.

На 31 януари пък бе доказан първият случай на дете у нас едновременно с грип и COVID. По-късно в Ямбол, откъдето бе малкият пациент, обявиха още 8 съмнителни проби, но те се оказаха само с грип. По наблюдение на местните лекари децата карали грипа по-тежко от коронаинфекцията.

Грипът обаче се забави и едва в началото на месеца настъпи. забавяне имаше в цяла Европа заради мерките срещу пандемията, обясни и проф. Тодор Кантарджиев. Пак заради мерките миналата година грипен сезон нямаше. Сега заболеваемеостта тръгна нагоре, защото след 1 година без грип имунитетът в обществото е спаднал, разясни още професорът

От НЦЗПБ отчетоха миналата седмица 50% ръст на острите респираторни заболявания средно за страната, а в Благоевград, където бе обявена грипна епидемия, болните се увеличиха 9 пъти до 660 души на 100 хил. население. Рязко скочи заболеваемостта и в Силистренско. Ръст се отчита и в София, Велико Търново, Пловдив, Русе Стара Загора и Шумен.

В момента грипът поваля предимно деца до 10-годишна възраст, отчитат лекарите. Именно при тях, както и при най-възрастните, той протича по-тежко, а най-типичният симптом е острото начало с покачване на температурата до 38-39 градуса. Характеризира се и с болки в очните ябълки и суха, дразнеща кашлица в трахеята. Често се появяват дразнене от светлината и мускулни болки. Състоянието протича по-остро, но минава за 5-7 дни, казват специалистите.

Въпреки че при малки деца протича сравнително тежко, във флукрона няма потенциал за смъртоносна епидемия. Тежестта идва от грипния вирус, а омикронът е по-заразен и се прилепя почти при всички банални инфекции, обясняват лични лекари. Това не е страшният делтакрон от Кипър, който носи прилепчивостта на омикрон и малигнеността на делта-варианта и който се смяташе за голямата опасност от затихващата пандемия. В България досега не е докладван случай на кипърския вариант.