След нулевата вълна на грип, в момента имаме активизиране, но не само на него, а и на остри вирусни заболявания, както и на парагрипни вируси. Това каза пред БНТ директорът на центъра по заразни болести проф. Ива Христова.

"Към момента в НЦЗПБ всички положителни проби са за грип тип А (H3N2, "Камбоджа"). Има още време за грипната епидемия и е възможно в края ѝ да се открият и други щамове", заяви тя.

Типичното за този щам е бързо начало, с температура, отпадналост, болки в мускулите, главоболие, хрема, болки в гърлото и суха кашлица.

Освен грип, трябва да говорим и за остри респираторни заболявания. Имаме случаи на ОВИ. Те засягат особено малките деца, разказа тя. И обясни, че грипът пък засяга предимно децата до 18 г. и възрастните хора.

Миналата година имахме много рестриктивни мерки. През тази специалистите предупредихме, че е твърде възможно да имаме такива вълни заради разхлабването на мерките, обясни тя на въпрос защо има пик на грипната епидемия.

Топлото време ще помогне да бъде овладяна ситуацията, не съм убедена колко скоро ще настъпи то. Видяхме обаче, че ковид през лятото, макар и намалял, не изчезна. Очакваше се вторият вариант на омикрон да даде повишение, но в момента такова не се наблюдава. Възможно е и очакваме намаляване на случаите с коронавирус, продължи тя.

Вече е късно за противогрипна ваксина, но не и да носим маски и да се пазим от близки контакти. Грипът има по-бързо начало от коронавируса, каза още професорът.

Винаги, когато има засилен поток на влизащи в страната, има риск да се внесат заболявания. Ние сме подготвени за патологията в Украйна, тя е подобна на тази у нас. Добре е да се направят липсващите ваксини на влизащите в страната, допълни Христова.

Очакват се комбинирани ваксини срещу грип и коронавирус тази есен.