- 600 на 10 000 души болни от грип в Благоевградско. Рискови вече са децата над 10 г.

- Лятото възрастните хора с хронични болести трябва да си сложат ваксина срещу коронавируса, за да са подготвени за есента

"Миналата година - поради мерките, които се вземат срещу коронавируса, поради големия брой заболели, коронавирусът измести грипа - нямаше грип в Европа, нямаше в България. Тази година обаче - първо в Западна Европа, където започнаха да се отхлабват мерките, тръгна грип А. И тази година имаме в нашата страна грип А. Очаквано и известно тръгна. В момента в Благоевградска област на 10 000 души население имаме 600 болни. Това е много. Епидемия се обявява на около 300. Но има и система, защото 300 на 10 000 в София не е същото като 300 на 10 000 в Търговище, примерно. Няма вече толкова коронавируси, една година е нямало грип и имунитетът в обществото спада. Не е нещо ужасно и трагично. Но ще има гърлобол. Досега в различните области боледуваха най-вече децата след 10-годишна възраст. Сега рисковата група, особено в столицата, са децата до 10-годишна възраст. Не е страшно - грип сме имали винаги."

Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев в „Тази сутрин“ по bTV.

Той посъветва който е болен - като кашля и го боли гърлото, да си стои в къщи, при събиране на хора да се носят маски и да се използват кърпички със спирт, както и да се избягва събирането на много хора на едно място и често да се мият ръцете.

„Симптомите на коронавируса и сезонния грип не се различават много. Разликата е една – грипът е с кратък инкубационен период. Той е 24-36 часа, откакто си се заразил. Обикновено си спомняш, че някойе кихал близо до теб. Основната разлика е, че грипът те хваща за 2 часа, заболява те гърло, заболяват те мускулите и костите, вдигаш температура, силната светлина започва да те дразни и ставаш човекът, който иска да лежи", обясни Кантарджиев.

Той припомни, че грипът е силно заразно заболяване – един болен заразява двама до трима души. И призова болните да не геройстват.

Кантарджиев заяви, че тестовете за коронавирус не може да позитивират за грип: "Има отделни бързи тестове за грип, с бърз антигенен тест за COVID-19 не се открива грипът."

Експертът беше категоричен, че по отношение на коронавируса нещата са благоприятни засега.

"Омикронът, който циркулира сега, не е толкова страшен. По-трудно се стига до болница", разясни Кантарджиев.

Приказките из страни от Европа за шеста вълна от коронавирус той обяви за "бързоречие" - приказките изпреварват мисълта. 

„В краят на март има 300 заразени на 100 000, което е добре. Лятото възрастните хора с хронични болести трябва да си сложат ваксина срещу коронавируса, за да са подготвени за есента“, посъветва той.

Според него хората с бустерна доза имат клетъчен имунитет, който пази достатъчно засега. „На този етап има проведи проучвания за това как действа втора бустерна
доза, но само за медицински персонал“, обясни той.