Зачестяват случаите на рак на гърлото, особено на рак на гълтача. Това съобщиха от столичната болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Възможните причини за поява на рак на гърлото са прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене, лош зъбен статус и наличието на човешки папилома вирус.

Най-често ракът на долните отдели на гълтача се причинява от злоупотреба с алкохол, като има отчетлива връзка с консумацията на некачествен домашен алкохол. Това не изключва риска и от консумацията на качествен алкохол в големи количества, обясняват от болницата, цитирана от БТА.

Тютюнопушенето е в основата на рака на ларинкса. Алкохолът и тютюнопушенето заедно повишават
значително вероятността за поява на злокачествено заболяване на гърлото. Отношение към тази патология има и наличието на човешки папилома вирус, който съществува под латентна форма в тялото на около 70 на сто от хората.

Сред причинителите на рака на езика може да бъде лошият зъбен статус. Кариозните зъби с остри ръбове, недобре направените протези, причиняват хронична травма на езика, която в един момент може да прерасне в рак.

Основните симптоми на онкологичната локализация са проблеми с гърлото, болка при преглъщане. За разлика от рака на гълтача, при рака на ларинкса симптомите се проявяват много по-рано. Те зависят от това в коя част на ларинкса е възникнал туморът. Сред най-честите оплаквания е промяната в гласа.

Лекарите припомнят нуждата от навременна диагностика.