С вдишване на 8 аромата може да свалите килограми

Вярвате или не, можете да отслабнете дори като вдишвате определени аромати. Разбира се, няма да имате полза от кората на печено свинско, нито на мазни наденички, кебапчета и кюфтета. Но има миризми, които могат да отвлекат въображението ви от тях, когато изпитвате глад. Кои са?

Мента
Дълбокият сън е в основата на добрата и здравословна диета. Може би сами сте забелязали, че колкото по-малко спите, толкова повече и по-здравословно се храните. Миризмата на мента може да предотврати това!
Сънят намалява производството на няколко стимулиращи апетита хормона според проучване на Колумбийския университет. Тялото просто се опитва да намери необходимата енергия, която не е натрупало по време на сън от храната. Според здравни експерти много от нашите вкусове и хранителни навици се коренят в умората на тялото, безпокойството или стреса
Проучванията на алтернативната медицина показват, че хладният и освежаващ аромат на мента помага срещу умора и умствено изтощение. Ментовите свещи, масла или парфюми пък пречат на апетита и на безразборното хранене.

Грейпфрут
Може би сте чували колко ефективно действа един грейпфрут за закуска и как може да ускори метаболизма ви. Изследователите са открили, че грейпфрутът изгаря мазнини, без да се налага да променяте обичайните си хранителни навици.
Според скорошно проучване с плъхове вдишването на етерично масло от грейпфрут причинява разграждането на мастната им тъкан. Това става чрез стимулиране на нервната им система. Изследователите са убедени, че миризмата на грейпфрут може да има същия ефект и върху хората.
Всъщност дължим всичко на ефекта на лимонена - химично съединение не само в грейпфрутите, но и в други цитрусови плодове. Съдържа се в корите им. Най-простото е да изстискате маслото от кората на грейпфрута в чаша вода и да я изпиете. Правете така 3 пъти седмично и ще усетите ефекта.

Лайм
Много диети препоръчват всяка сутрин да се пие вода с лайм или лимонов сок. Помага за по-добро храносмилане, бързо изгаряне и за изхвърляне на токсини, които ни пречат да отслабнем.
А ароматните масла от лайм правят същото - потискат апетита и насърчават загубата на тегло, според проучвания.

Лавандула
Ароматът на лавандула се използва главно за сваляне на нивата на стреса и е подкрепа за почивка. Според проучване на университета в Орегон деликатният аромат на лавандула ще помогне на човек да се отпусне и да прогони тревожността, която често успокояваме с преяждане. Лавандуловото масло се предлага в много форми - сапун, крем за тяло, като билка. Няколко капки във ваната ще ви помогнат да се отпуснете.

Зехтин
Ако към кисело мляко добавите само аромат на зехтин, ще похапвате по-малко според немско проучване. Можете да прибавите аромата на зехтин към вашата порция кисело мляко с едно-две впръсквания от спрей бутилка.

Ягода
Ароматът на ягоди намалява апетита за сладкиши, твърдят диетолози. Съветват, когато почувствате силно желание за сладко, да нарежете няколко ягоди и да ги изядете. Става и с размразени плодове, добавени към смути или гореща зърнена закуска.

Ванилия
200 доброволци в болницата “Сейнт Джордж” в Лондон били разделени на няколко групи в зависимост от ароматите, които им залепили с пластири на гърба и по ръцете в продължение на две седмици. Тези, които носели пластири с мирис на ванилия, консумирали по-малко захарни храни и напитки, отколкото хората с пластири с други аромати. Участниците във ванилената група загубили средно 4,5 кг за периода на изследването. Екстрактът от ванилия е нискокалоричен аромат без мазнини, можете да го добавите към смутита, горещи зърнени и други храни.
 

Жасмин
На група от 67 жени в проучване, публикувано в списание Appetite, показвали цветни снимки на шоколадови десерти. След това те били помолени да вдишат един от трите аромата - на зелена ябълка, на жасмин или на вода. Групата, която подушила жасмина, отчела значително по-нисък апетит за шоколад, отколкото жените от другите две групи.
Жасминовия аромат може да си набавите от чай, сапун, свещ или просто да си го отгледате като цвете в къщи. Пробвайте! Нищо чудно да ви откаже от шоколада.