Цялата храносмилателна система на тялото зависи от безпроблемната работа на този орган. Освен това панкреасът произвежда хормони, които регулират метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините, сочат лекари.

Разбира се, превенцията винаги е по-лесна от лечението, което може да продължи цял живот. Ето защо е добре да сведете до минимум консумацията на мазни храни, алкохолни и сладки газирани напитки, сладкиши. Също така не прекалявайте със суровите зеленчуци и плодове, сладкишите и бързите храни. Всички тези продукти влияят негативно на общото състояние на панкреаса, съобщава Рамблер.

Ето какво трябва да бъде включено в диетата ви постоянно:

Елда 

Каша от елда без олио, сол и захар ще компенсира липсата на въглехидрати, чието количество се препоръчва да се намали при всякакви проблеми с панкреаса. Елдата намалява възпалението в клетките на панкреаса. Елда

Елда

Боровинки

Тези плодове стимулират добре панкреаса, неутрализират възпалението и имат положителен ефект върху жлъчната секреция. Трябва обаче да използвате боровинки само преработени, настъргани и без захар. Отличен вариант би бил чай от листа от боровинки. Боровинки

Боровинки

Броколи

Броколите, най-добре приготвени на пара, ще помогне за защита на тъканите и клетките на панкреаса от отрицателните ефекти на стомашните сокове и ще сведат до минимум възпалението.

В менюто си трябва да включите и сок от моркови и цвекло. Що се отнася до протеиновите храни, първо трябва да запомните, че постното месо или риба трябва да се варят или приготвят на пара.