Тази нощ с линейка на столичната болница "Света Екатерина" е докарана украинка със спешна нужда от трансплантация на сърце, съобщи директорът й проф. Генчо Начев.

Жената е взета от украино-румънската граница и е докарана в 3 ч, обясни професорът тази сутрин пред Би Ти Ви. Тя е на 33 години и трябва да й се постави изкуствено сърце, разказа той.

Жената е била в листата за чакащи трансплантация в Украйна, но в тази ситуация няма как да бъде спасена там. Обадиха ни се от украинското министерство на здравеопазването, координирахме дейността си с нашето Министерство на външните работи и извършихме този транспорт, обясни проф. Начев.

Предстои да се направят още диагностични дейности и евентуално да й поставим сърцето, обяви той.

Времето на война изисква да се измислят бързи процедури, за да не спира бюрокрацията спасяване на животи, коментира Начев. Напомни, че преди години "Света Екатерина" е създала инвазивна лаборатория в Одеса. Имаме много контакти с украинската страна и оттам ни потърсиха да помогнем, разказа още той как се е стигнало до приемането на младата жена. Ние сме болница, задължени сме да помагаме в такива случаи, категоричен бе той.

В Министерството на здравеопазването и това на финансите текат в момента разговори за осигуряване на финансиране - не за този случай, а въобще за финансиране на лечението на украински граждани, избягали от войната, стана ясно от думите на директора.

 При жената със сърцето касата лечението е много скъпо. Мисля, че касата в този случай ще плати, изрази надежда професорът. Такова изкуствено сърце струва 135 000 лв., да не говорим за всичко останало. Но трябва да помогне, после ще видим кой ще прати, допълни той.

Проф. Начев потвърди, че "Света Екатерина" иска да приеме на работа медицински сестри и лекари от Украйна. Повечето, които искат да дойдат у нас, знаят български. Които не знаят, може на първо време да почнат работа като болногледачи, ще бъдат допълнително обучени и ще вземат в кратък период от време лиценз. Вече получавали заявки по линия на българката общност там, няколко медицински сестри са готови да дойдат.

В момента 10 легла са заети от ковид пациенти в болницата, вълната отминава. COVID ще остане, надявам се - като сезонен грип, заяви лекарят.