Редовната консумация на банани подобрява зрението - както през деня, така и през нощта, пише „Eat This, Not That“, цитирано от bnr.bg.

1. Бананите са полезни за червата ви

Има много начини да подобрите чревната си микрофлора, но бананите са добро начало. Според проучване от 2017 г., публикувано в Nutrition Bulletin, бананите съдържат устойчиво нишесте, което допринася за производството на много важни за здравето на червата късоверижни мастни киселини.

2. Помагат за намаляване на теглото

Неоценимата полза от бананите е, че с ежедневната им консумация можем да свалим излишните килограми. Тъй като бананите са богати на фибри и протеини, те дават усещане за ситост за дълго време, въпреки че един плод съдържа само 100 калории. Те са една от 20-те най-популярни храни за отслабване.

3. Полезни са за кожата

Когато си мислите за храни, които са полезни за кожата, вероятно се сещате за сьомга, авокадо и орехи. Но бананите също са полезни за здравето на кожата, защото съдържат витамини и минерали, особено манган, който повишава нивата на колаген. Каквито и да са проблемите ви с кожата - акне, бръчки, сухота - един банан на ден определено може да ви помогне. Козметолозите дори предлагат да се правят бананови маски.

4. Зареждат ни с енергия

Консумацията на банан преди или след тренировка ще повиши енергийните нива на организма ви и ще ви помогне да избегнете чувството на умора през деня. Спортистите, които пият спортни напитки на всеки 15 минути, се представят по-зле при колоездене на дълги разстояния, от тези, които ядат банани и пият вода.

5. Калият в тях е полезен за сърцето

Бананите са известни с високото си съдържание на калий, а той укрепва сърцето.
Повечето хора не приемат достатъчно калий в храната си, което има отрицателен ефект върху кръвното налягане и здравето на сърцето. Богатата на калий диета (1 банан на ден) намалява риска от сърдечни заболявания с 27%.

6. Ще подобрите зрението си

Според Националния институт по здравеопазване бананите съдържат витамин А, който прави три неща: предпазва очите, поддържа нормалното зрение и го подобрява през нощта.