В Александровска болница тази нощ е извършена бъбречна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение. Това е първата бъбречна трансплантация, извършена в болницата за тази година. Донорът е мъж на 44 г., изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на черепно-мозъчна травма.

Бъбреците са трансплантирани на двама мъже, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност. Единият реципиент е на 25 г., от Ямбол и е на хемодиализно лечение от четири месеца, а другият - на 38 г., от София, на хемодиализно лечение от 2019 г. Двамата имат най-голям процент органна съвместимост с донора от общо шестима, които са в листата на чакащи и са били поканени за оценка.

Трансплантираните пациенти се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.
Екипът на Александровска болница изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.