Населението на България все повече застарява, което означава, че все повече български мъже са във възрастта 50+. В полза на тяхното здраве интервюирахме едни от най-опитните в страната уролози - екипът на Хил клиник, София. Темата за увеличената простата е обширна и включва начините за профилактика, иновациите в диагностиката и модерното лазерно лечение. Успяхме да съберем най-интересното и важното в 5 точки:

 1. Мъжете над 50 годишна възраст са застрашени от развитие на доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза в пъти повече от по-младите представители на силния пол. Уролозите от Хил клиник потвърждават, че в практиката им на специализирана в лечението на увеличена простата болница над 90% от пациентите им в зряла възраст имат микционни смущения. От клиниката съобщават, че средната възраст на пациенти, които са за медикаментозно лечение поради затруднения в уринирането е 59 години, а средната възраст на пациенти, на които е препоръчано хирургично отстраняване на простатата е 73 години. За щастие в Хил клиник използват лазер за безкръвни, еднодневни операции на простата, затова напредналата възраст не е проблем и всеки подлежи на лечение.

2. Плешивите мъже е по-вероятно да имат уголемена простата. Проучвания показват, че доброкачествената хипертрофия на простатата е свързана с оплешивяване тип андрогенна алопеция (androgenetic alopecia). Данните са потвърдени чрез измерване обема на простатата чрез трансректален ултразвук и на уринарния поток чрез уринарна флоуметрия при 400 участници. Констатирана е връзка между ранната начална алопеция и увеличената простатна жлеза. Предполага се, че причината е патофизиологично сходство (и двете са андроген-зависими състояния).

 3. Да постави диагноза ДПХ (доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза) може само урологът - специалист по заболяванията на пикочо-половата система. Преминава се през няколко етапа и изследвания. За да е сигурен урологът, че симптомите са резултат от доброкачествено увеличена простата, извършва комплекс от тестове. Той включва разговор с лекаря - сваляне на анамнеза и информация за семейна предразположеност; IPSS тест, определящ тежестта на симптоматиката; лабораторно изследване на простатния специфичен антиген PSA, чийто показатели сочат евентуално злокачествено заболяване; ректално туширане и трансректално ултразвуково изследване на простатната жлеза. Понякога могат да се наложат уродинамични тестове или урофлоуметрия. Този комплексен подход стриктно следват и уролозите в Хил клиник, които в едно изследване уточняват както наличието на увеличена простата, така и правят скрининг за рак на простатата. Те подчертават, че само PSA тест не е достатъчен за ранно откриване на рака на простатата, а следва да има и консултация с лекар-специалист.

4. Нелекуваната простатна жлеза може да доведе до редица усложнения и да заплаши общото здравословно състояние на мъжа. Пациенти, неглижирали лечението на ДПХ достигат често до: ретенция (задръжка) на урина, невъзможност за уриниране и необходимост от поставяне на катетър, образуване на камъни, хронични възпаления, увреда на пикочния мехур и нарушаване функцията на бъбреците. Когато се грижи за здравето на простатата си мъжът си осигурява щастлив живот и спокойни старини.

5. Понякога в простатата се образуват камъни. Когато те са малки по размер и оскъдни на брой, мъжът не изпитва никакви симптоми и бива диагностициран едва при провеждане на профилактичен преглед и ехографско изследване. Големите калцификати обаче създават редица проблеми, включително умора, трудна концентрация, повишена телесна температура, главоболие, гадене и спад на апетита. При по-големи калцификати мъжът може да развие еректилна дисфукция, затруднено уриниране, болки и стягане в зоната, кръв в спермата или в урината. Това са симптоми, характерни за много възпаления в интимната област, затова е препоръчително, ако ги изпитвате да се консултирате с уролог в Хил клиник. Въз основа на резултатите от изследванията, на които ще бъдете подложен, ще предложим адекватен терапевтичен план за отстраняване на камъните от простатната жлеза. Подходите са различни при отделните пациенти и могат да варират от консервативно лечение до хирургия.

 Свържете се с Хил клиник на тел. 02 439 3131 или научете повече на https://hillclinic.com/urologiya-prostata/.