Особеност при деца може да е пристъп на псевдокруп, обяснявя д-р Юлиян Хаджиев, главен асистент в УНГ клиниката на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”.

- Д-р Хаджиев, ако използваме за представителна извадка клиниката по УНГ на ИСУЛ - най-голямата и с най-широкия спектър от специалисти в тази област – забелязва ли се новата версия на коронавируса да увеличава ларингитите?

- Моите наблюдения са за нормална за сезона заболяемост, същото е впечатлението и на колегите. Дали омикрон наистина ще увеличи случаите, ще може да се каже след по-масовото разпространение на варианта у нас. По принцип при всяка инфекция на горните дихателни пътища е възможно да се развие възпаление на гласните връзки. Ларингит

може да

възникне с всеки

от вирусите,

причиняващи

т.нар. обикновена

настинка

и по-сериозни инфекции.

- Отличава ли се с нещо загубата на глас от COVID, може ли да послужи за ориентир вкъщи?

- Ларингитът е възпаление на гласните връзки. Получава се оток и в резултат на това - различна степен на дрезгавост, загуба или пълна липса на глас.

Усещанията са

едни и същи,

независимо от

причинителя

на възпалението. Само с изследване е възможно да се каже със сигурност дали е COVID, но може да се предположи при наличие на други симптоми, свързани с коронавирусната инфекция.

- Родители разказват за остро начало на ларингит при малки деца с много специфични звуци, лаеща кашлица като при круп, после се оказват положителни за вируса - този симптом сигнал ли е за новото заболяване?

- Лаещата кашлица е специфична за заболяването субхордален ларингит (псевдокруп). В случая става дума за

възпаление и

развитие на оток

под гласните

връзки

Отокът от възпалението затруднява преминаването на въздуха през стеснения проход. Страдат почти само деца. Към момента няма видимо увеличаване на случаите. Началото обикновено е остро и по-често през нощта. За детето е мъчително, за родителите - много плашещо. Има основание за тревога, трябва да се потърси незабавно медицинска помощ, за да се осигури нормално дишане. До идване на лекар пристъпът може да се облекчи временно, като

изведат детето

на терасата да

диша известно

време студен

сух въздух

При ларингит състоянието не изисква спешна реакция. Облекчаването се постига чрез щадене на гласните връзки – по-малко говорене, инхалации, често пиене на топли течности, поддържане на влажност в помещението.

- Различно ли е лечението на ларингита, когато е част от коронавирусната инфекция?

- При COVID лечението е в контекста на цялата терапия и в зависимост от тежестта на протичане. По принцип

ларингитът е

самоограничаващо

се заболяване

До седмица, 10 дни, най-много 2 седмици дрезгавината или загубата на глас преминава. Най-малкото се вижда подобрение. В масовия случай проблемите с гласа са свързани с ларингит, но при 2 седмици без промяна или с влошаване съветвам да се направи консултация с лекар по УНГ болести, за да не се пропусне евентуално начало на онкологичен процес.