Лекарствата за коронавируса няма да решат генералния проблем с общата защита на хората. Те не могат да се използват масово и няма да бъдат без лекарско предписание, а по всяка вероятност и няма да ги има в аптеките, защото ще са доста скъпи. Това коментира проф. Илко Гетов от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) пред БНТ. 

По думите му медикаментите се приемат в първите няколко дни и спират репликацията, т.е. размножаването на вируса в човешкия организъм. Няма да има сценарий, при който хората да отидат в аптеката и да поискат такова лекарство само защото нещо им драска в гърлото, отсече проф. Гетов.

За жени в детеродна възраст ще има ограничения при лекарствата за Covid-19, допълни специалистът.

  Проф. Гетов препоръча подновена ваксина, която се поставя веднъж годишно: "Двата производителя, които правят РНК-ови ваксини - Biontech и Moderna, през март месец ще представят такава ваксина”.

Проф. Гетов обясни, че сертификатите след бустерна доза важат една година, но становището на Европейската агенция е, че честото прилагане на бустерни дози не е най-подходяща стратегия за справяне с пандемията. Бустерите от моновалентните ваксини, които са разрешени за употреба, не би трябвало да се препоръчват като стратегия, а трябва да се работи за така наречените бивалентни ваксини, добави той.