Хората с най-тежки увреждания да имат личен асистент до 12 часа през делничните дни и до 8 часа през почивните дни. Максимумът за месец да е 336 часа. Това предвижда законопроект за изменение и допълнение на Закона за личната помощ, внесен от “Има такъв народ”.

Депутатите на Слави Трифонов предлагат хората с увреждания да са разделени в четири групи и спрямо тяхната зависимост от чужда помощ да се определя колко часа асистент ще им осигури държавата.

В най-леката първа група ще са хората, които имат умерена зависимост от помощ до няколко пъти месечно. Те ще ползват асистент 30 часа.

Във втората група са инвалидите с тежка зависимост, които имат нужда от помощ до два пъти на ден. Те ще могат да ползват помощ до 84 часа.

Третата степен на потребности е при наличие на много тежка зависимост и нужда от помощ не повече от четири пъти на ден. За тях се предлага личният асистент да е до 168 часа.

В четвъртата група попадат инвалидите с пълна зависимост заради пълна загуба на физическа, умствена, интелектуална или сетивна автономност. Предлага се те да могат да ползват личен асистент до 336 часа на месец - за не повече от 12 часа в делничен ден и 8 часа през уикенда. ИТН предлага

оценката за личен асистент да не е спрямо ТЕЛК-а

Това щяло да даде възможност за получаване на информация, която се основава на обективни критерии.

“Понастоящем твърде рестриктивно и необосновано ограничаване на кръга на правоимащите лица с увреждания предпоставя несправедливост и изключване на цели групи нуждаещи се от ежедневна грижа и помощ”, пишат в мотивите си вносителите. Те припомнят, че в момента от помощ са изключени потребители със синдрома на Даун, както и хора в терминален стадий на онкологични заболявания, с ментални увреждания, възрастните с частичен инфаркт или инсулт с невъзможност за самостоятелно обслужване и др. Отчетено е, че капацитетът на дневните центрове за деца и хора с увреждания е за 4853 души при предполагаем брой на потенциални ползватели на механизма за личната помощ от 60 хил. души. В специализирани институции за деца и хора с увреждания пък живеят под 5600 души.

Хората с увреждания ще подават заявления, като в тях ще декларират, че не получават друга подкрепа за същите потребности. Те ще могат да посочват и личния асистент, а ако не го направят, ще трябва да им се намери такъв.

Оценка на потребностите до октомври 2020 г. е направена на 217 хил. души, като 39 хил. са заявили потребност от личен асистент. Средно на месец те са ползвали помощ от 136 часа. Според разчетите на ИТН

промените ще доведат до ползването на асистент средно около 220 часа месечно

В законопроекта е предвидено възнаграждението на асистентите да се определя на база на коефициента 1,4 от минималната заплата. Това ще изисква допълнителен ресурс от 620 млн. лв. В бюджет 2021 г. вече има заложени 286 млн. лв. и още 80 млн. лв. по различни програми. Така допълнителният ресурс ще е 254 млн. лв.

В сряда социалният министър Георги Гьоков се срещна с организации от Националния съвет за хората с увреждания. Той им обеща правителството да положи усилия социалните услуги и ресурсът да се насочват към тези, които се нуждаят най-много от тях. Потвърди ангажимента за създаване на Държавна агенция за хората с увреждания.