Част от новия план за справяне с ковид кризата се базира на мои изчисления. Това призна математикът проф. Николай Витанов в тв предаването "Панорама" по БНТ.

"От близо 2 години съм в този "бизнес". Работил съм прекрасно с Националния оперативен щаб, знам, че проф. Мутафчийски, проф. Ангелов, проф. Кантарджиев и проф. Балтов са отлични медицински специалисти. Нямал съм проблеми с премиера Борисов. Планът се базира на мултифакторен анализ.  Индикаторът няма да са само интензивните легла, един от тях е заболеваемостта. Важен фактор са и медицинските специалисти. Може да имаме множество легла, но ако нямаме лекари и сестри, какво като ги имаме", допълни той.

"Имаме карти, които ни казват какво ще правим за 5 дни напред", обясни логиката на новия анти ковид план професорът. "Казах, че апокалипсисът се отлага, а не се отменя. Отлага се, защото цяла седмица базовото репродуктивно число е под 1,3 т.е нямаме експоненциално разпространение на заразата, която е силно разпространена само в някои области на България", поясни свои предишни думи той.

"Гледам каква е смъртността - 75-80 души на дун, значи ако беше само Омикрона, тя праваше да е малко по-ниска - 55-65, което показва, че Омикрона още не е доминантен и имаме примеси и от Делта варианта. Понеже смъртността пада, значи глиганът бяга през люцерната, но на големи скокове, без да я мачка съвсем", добави Витанов.

Той благодари на хейтърите, защото направили нервите му толкова железни, че сега се оправя с огромни проблеми благодарение на тях.