Планът за ограничаване на ковид пандемията е съобразен с новия щам, смята директорът на болница "Св. Екатерина"

Планът за ограничаване на ковид пандемията е добър, защото е съобразен с характеристиката на новия щам, който протича по-леко, каза пред БиТиВи проф. Генчо Начаев, директор на болница "Света Екатерина".

Според него критерият за ангажирани интензивни легла и броя на медицинските специалисти е правилен. Броят на ангажираните специалисти е изключително важен, в последната седмица 6 души от болница "Света Екатерина" се карантинираха, даде пример той.

От 120 души ваксинирани само трима са починали в "Св. Екатерина" , а  при неваксинираните е много повече, каза той. От 30 интензивни легла в болницата до тази сутрин били заети 27.

Не вярвам, че има лекар, който няма да приеме пациент в рисково състояние въпреки забраната за планов прием, всеки случай трябва да се преценява индивидуално, каза той.

Присаждането на сърце от прасе е постижение на науката, това не е експеримент, от 1980 г. се работи по този въпрос, каза проф. Начев. Според него следващият етап ще е присаждане на биологично сърце от собствени стволови клетки.