Пациентът, на когото бе направена първата в света трансплантация на сърце от прасе, продължава да се възстановява успешно 4 дни след експерименталната операция, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След трансплантацията Дейвид Бенет е бил свързан с апарат сърце-бял дроб, който подкрепя работата на новото му сърце. Във вторник апаратът е изключен, каза Дебора Коц, говорител на медицинското училище на университета на Мериленд. "Всичко е ден за ден и ще бъде така в следващите няколко седмици", каза тя в отговор на запитване по електронната поща.

      Бенет, който е на 57 години, бе трансплантиран в експериментална операция в петък в медицинския център на университета на Мериленд. Лекарите му присадиха сърце от генномодифицирано прасе като последен опит да спасят живота на пациента.
        Заради сърдечна недостатъчност и аритмия Бенет е отхвърлен като кандидат за трансплантация на донорски органи, обясниха лекарите.
       Поради недостиг на човешки органи за трансплантация, учените се опитват да открият начини за използването на животински органи. Сърцето, присадено на Бенет, е от прасе, което е било генномодифицирано, за да се намали вероятността от отхвърляне на органите му от човешки организъм.
       Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ, която контролира подобни експерименти, е разрешила операцията извънредно, което се прави, когато пациент с животозастрашаващо състояние няма друг вариант за лечение.