Американската фармацевтична компания "Джонсън и Джонсън" съобщи вчера, че според изследване, осъществено при рутинна клинична практика, еднодозовата й ваксина срещу КОВИД-19 предпазва от ново заразяване и хоспитализация в рамките на шест месеца, предаде Ройтерс.

Изследването, финансирано от компанията, разработила ваксината, е извършено между 1 януари и 7 септември 2021 г., преди появата на варианта Омикрон. Предстои то да бъде проверено от други специалисти, работещи в същата област, предава БТА.

Фирма "Джонсън и Джонсън" каза, че защитата от заразяване при нейната еднодозова ваксина започва да отслабва едва от четвъртия месец след поставянето й, докато при двудозовите препарати на конкурентите й "Пфайзер"/ "Бионтех" и "Модерна" това става от втория месец след поставянето.

И при трите ваксини не се наблюдава отслабване на защитата от постъпване в интензивно отделение, отбелязва компанията. Тя уточнява, че изследването е направено чрез събиране на подадена информация и лабораторни данни, обхващащи 168 милиона души.