Пациент от ковид отделението към Клиника по гръдна хирургия на Варненската университетска болница „Св. Марина“, с трансплантирано сърце, се е завърнал към нормалните си ежедневни дейности след 32 дневен престой в лечебното заведение.

При постъпването си в болницата пациентът е с тежка пневмония, която засяга около 75% от белите му дробове. Повече от месец интердисциплинарен екип от специалисти се бори със сериозното заболяване и следи състоянието му ежедневно. Благодарение на общите усилия на лекарите след изписване пациентът се чувства добре, съобщават от болницата.

„Дойдох в болницата, когато усетих, че не мога да дишам добре и вдигнах температура. Екипът на Ковид клиниката е страхотен, интересуват се от всеки персонално и се грижат за всеки пациент всеотдайно. Чувствах, че съм между близки и добри хора. Очарован съм от отношението и вниманието на лекарите. Пожелавам на екипа на клиниката и на всички служители на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна да бъдат здрави и все така добри и отговорни към хората“, споделя пациентът Бисер Тодоров.

Доц. д-р Диана Петкова, ръководител на Ковид клиниката към Клиника по гръдна хирургия, поясни: „Пациентите с трансплантация на орган винаги са тежки и сложни за решение в клиничен план. Нашият пациент е с трансплантирано сърце преди 10 г. и задачата ни беше двойно по-сложна, предвид наличието на COVID-19 и тежката двустранна пневмония. От една страна, да овладеем острата инфекция на белия дроб и от друга – да опазим сърцето на фона на продължаваща имуносупресивна терапия, която не дава много възможности на организма да се съпротивлява срещу инфекцията. Бих искала да благодаря на всички колеги от екипа: лекари, медицински сестри, и санитари, които дадоха всичко от себе си за да изпратим Бисер у дома. Посланието ми към хората е да се отнасят с респект към инфекцията, причинена от новия Корона вирус, да се имунизират и ако имат симптоми да търсят лекарска помощ своевременно. Желая на всички здраве, обич и добро да бъде!“.