Ваксините вероятно ще осигурят достатъчно добра защита и от варианта Омикрон". Това обясни доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя отговаря на въпроси по темата на фейсбук страницита на министерството на здравеопазването.

Според доц. Гломб е рано да се каже в каква степен ваксините ще пазят от новия вариант, защото трябва да се види колко от ваксинираните хора са се разболели от Омикрон, както и колко от тях тежко, и колко са починали.

Все още не знае много за новия вариант, защото Омикрон е само на няколко дни, обясни тя и добави: "Това, което ни е известно, е пълната му секвенция, т.е. последователността, в която са подредени нуклеотидите, “тухличките”, изграждащи неговата нуклеинова киселина. Секвенирането на новия вариант Омикрон установи, че около 30 от новите мутации, появили се в него, се намират в шипчестия протеин. Това е тревожно и буди безпокойство, защото някои от тези мутации са познати и за тях се знае, че са белег за повишена заразност", казва доц. Гломб.

Тя смята, че има и непознати досега мутации и трябва да се види какъв ще бъде ефектът им. Следи се с повишено внимание, защото наблюденията до момента показват вероятност заразността му да е силно повишена. Доц. Гломб поясни, че не се наблюдава промяна в симптоманиката, и че заболяването преминава относително леко, но че трябва да се има предвид, че населението в Република Южна Африка е относително младо - със средна възраст около 27,4 години. За сравнение средната възраст на европейското население е 43,9 години, а за България, в частност, е 44,6 години. Знае се, че при младите заболяването протича много леко в сравнение с хората в напреднала възраст, допълни доц. Гломб.