Проучванията са малко и експертите не са сигурни

Нова мода печели привърженици сред любителите на татуировките. Мастилените рисунки в долната част на гърба, по вътрешната страна на китката и малките надписи на пръстите вече не са на върха в тату естетиката. Появява се нова тенденция, станала популярна в социалните медии като блекаут татуировки, затъмняващи татуировки.

Заимствали са името от пердетата, които не пропускат светлина. Покриват плътно огромни площи - върху ръцете, гърдите, краката, корема, и се правят дори на интимни места, с възможно най-черното мастило. Модата си е мода, естетическите критерии също, но някои я прилагат по абсолютно прагматични причини – за прикриване на избледнели стари татуси или кожни петна.

Блекаут татуировките дори не са рисунки, а много, ама много мастило, което тялото трябва да приеме наведнаж. Ще се справи ли? Безопасно ли е? Експертите не са напълно сигурни, но имат опасения. По техните следи тръгва автор на “Селф”. “Проучвания от Националния център за токсикологични изследвания на Американската агенция по храните и лекарствата показват, че тялото… метаболизира малки количества пигмент за татуировката - обяснява за списанието експертът по женско здраве д-р Дженифър Уайдър. - Изследването показва също, че някои пигменти мигрират от мястото на татуировката към лимфните възли на тялото.” Тя посочва, че има дори няколко случая на пигмент, имитиращ ракови калцификации, което кара хората да се подлагат на ненужна операция.

Д-р Мари Легер, асистент по дерматология в Нюйоркския университет, която е изучавала въздействието на татуировките върху кожата, казва, че този вид интензивно татуиране върху големи и плътно запълнени площи не е широко проучван. Въпреки това посочва, че може да има някои рискове за здравето. “Черното мастило за татуировки е съставено от сажди и съдържа полициклични ароматни въглеводороди, включително бензо(а)пирен (BaP), за които се предполага, че са канцерогенни”, казва тя за списанието. Специалистката допуска, че по-големи количества в тялото може да доведат до проблеми за бъдещото здраве. “Колкото повече канцерогени циркулират в тялото, прониквайки в лимфната система… би било реалистично да се предположи, толкова по-голям е рискът от рак”, казва тя.

Освен това има вероятност затъмняващата татуировка да повлияе на синтеза на витамин D, т.е. на способността на тялото да получава и разгражда витамин D от излагане на слънце, казва Легер. Диагностицирането на тумор на кожата и други кожни състояния в области, които са покрити с мастило, също може да се окаже трудно, казва Легер.

Черното мастило може да причини симптоматични реакции на татуировката като сърбеж, зачервяване и подуване на части от татуировката, казва Легер, отбелязвайки, че това е особено риск след излагане на слънце.

Въпреки че алергичните реакции винаги са проблем с татуировките, те са по-малко при затъмнените татуировки, отколкото при татуировките с други цветове мастило като червено, зелено и синьо, казва пред списанието дерматологът д-р Дейвид Е. Банк, директор на Центъра за дерматология, козметична и лазерна хирургия в Ню Йорк. Но, отбелязва той, черното мастило съдържа железен оксид, което затруднява сканирането с апарат за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и диагнозата, ако човек с блекаут татуировка се нуждае от това изследване. “Зоната може също да се подуе или да поражда усещането, че гори, докато е под въздействието на ЯМР”, казва Банк.

Независимо от другите съображения може да има някаква полза за здравето от затъмняващите татуировки, казва Легер. Датски изследователи са проучвали въздействието на черното мастило за татуировки и ултравиолетовото (UV) лъчение върху безкосмени мишки и са открили, че мишките, които са били татуирани, може да са имали защитен ефект по отношение на рак на кожата.

А какво да правите, ако се сдобиете с блекаут тату, а след време решите, че не го искате повече. Възможно е да се премахне, казва Легер, но това може да бъде дълъг процес. “Докато черното обикновено е един от най-лесните цветове за премахване с лазер, такава висока плътност прави татуировките по-трудни и по-болезнени за отстраняване.”

В крайна сметка вероятно ще искате да помислите два пъти, преди да си направите татуировка.