Упражнението носи много ползи, както и ходенето по въображаема греда

Изследванията показват, че способността на хората да стоят на един крак е индикатор за здравето и че практикуването на упражнението може да увеличи продължителността на живота.

Възможността да стоим на един крак е свързана с повишени нива на физическа активност и намален риск от падания - един подценяван рисков фактор в по-късната възраст. Всяка година медицинските регистри отчитат глобално над 37 милиона падания. И това е статистика само за травми, достатъчно тежки, за да изискват лекарска помощ. Когато паданията са придружени със счупвания в тазобедрената става или в областта на бедрената шийка, често са и фатални.

Невъзможността за балансиране на един крак за поне 20 секунди е свързана при иначе здрави хора с повишен риск от увреждане на малките кръвоносни съдове в мозъка и намалени способности за концентрация, бърза мисъл и логическо ориентиране.

Според проучванията е по-малко вероятно да можете да стоите на един крак без поклащане, ако имате медицински състояния като болест на Паркинсон, инсулт, лошо мозъчно оросяване или деменция, включително най-злокобната форма болест на Алцхаймер.

Бременността, менопаузата, неврологични и други заболявания, както и пенсионирането също могат да намалят способност да останем изправени, най-вече поради начина, по който те влияят върху способността и мотивацията ни да участваме в редовна физическа активност.

Седенето и лежането, докато сме будни, е свързано с по-ниска мускулна сила и риск от падания, понякога независимо от количеството физическа активност с умерена или енергична интензивност в част от денонощието.

Хората, които седят продължително време, са по-склонни да развият диабет тип 2, затлъстяване и да натрупат особено опасните коремни мазнини.

Времето, в което хората могат да стоят на един крак, се променя за мъжете и жените на различна възраст. Затруднeнието да се достигнат целевите времена за конкретна възрастова група може да подскаже здравословните проблеми.

Когато стоим прави, човешкото тяло по своята същност е нестабилно. Чрез стъпалата имаме много малка опорна площ в сравнение с ръста и обема на тялото. Когато сме в добро здраве, разчитаме на нашата централна и периферна нервна система, за да интегрират цялата информация, идваща от нашите сетива за баланс. След това ангажираме правилните мускули в точното време, за да направим необходимите корекции в стойката си, за да останем изправени.

Колкото по-активни сме физически, толкова по-вероятно е да имаме добър баланс и разбира се, повече произтичащи от това здравни, психологически и социални ползи. Можете да подобрите способността си да стоите на един крак на всяка възраст и да подобрите баланса си. Упражнението е много по-предизвикателно, ако затворите очи, докато го правите. Това помага за дългосрочното ни равновесие и намалява риска от падане, но до укрепване задължително се вземат всички мерки за безопасност.

Друго лесно, но много ефективно упражнение за баланс е ходене стъпка по стъпка върху въображаема тясна греда на пода вкъщи или редичка от плочките върху тротоар. Целта е да се изминава определено разстояние - стъпка по стъпка с последователно поставяне на едното стъпало пред другото. Алтернативен начин да се опише упражнението, е петата на единия крак да опира пръстите на другия.