В острата си фаза инфекцията може да доведе до нов тип диабет

Захарният диабет не увеличава риска от заразяване с новия коронавирус, но е рисков фактор за усложнено боледуване и фатален изход при COVID-19. При добър контрол на диабета рискът от тежко протичане на заболяването е сходен с този на останалите хора. Това каза по повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва през октомври, член-кореспондент проф. Цветалина Танкова, ръководител на Катедрата по ендокринология към Медицински университет - София, и началник на Клиниката по диабетология в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология “Акад. Иван Пенчев”. Тя съобщи, че се е появил нов вид диабет, който възниква при някои пациенти с коронавирус.

При развилите новия

“коронавирусен”

диабет са отчетени

3 пъти повече

фатални случаи

Косвено пандемията е влошила в дългосрочен план прогнозата на поне една трета от хората с диабет.

Проф. Танкова представи резултатите от проучване на Националната пациентска организация, според което 39% от всички българи с диабет (около 200 000 души) са забавили, а 2% (около 10 000 диабетно болни) са прекратили лечението си. Един от всеки трима анкетирани казва, че контролът на кръвната му захар се е влошил по време на пандемията. Според 80% електронно здравеопазване би улеснило достъпа до здравна грижа в условията на пандемии и други кризи. Почти всички - 94% от участвалите в проучването диабетици, биха искали терапията им да се отпуска изцяло по електронен път.

Намерението за въвеждане на електронни протоколи за назначаване на терапия е положителна стъпка, но не бива пациентите да чакат 15 дни за одобрение на протокола от РЗОК, за да получат лекарствата си. Така коментира идеята за нов регламент Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Ако протоколите са валидни от момента на издаването им от специалист, а не след валидиране от страна на касата, диабетиците ще могат да получават терапията си веднага, а НЗОК да осъществява последващ контрол. Това може да се случи още със следващия анекс към Националния рамков договор, а диабетната грижа е подходяща област този подход да бъде тестван пилотно, добави Денев.

Диабетът сам по себе си е заболяване, с което при добър контрол продължителността на живота е дори по-дълга, отколкото средно статистическата. Това предполага

придържане

към терапията

за оптимален

гликемичен

статус,

избягване на сърдечносъдовите рискови фактори, придължане към здравословно хранене и увеличена двигателна активност. Също толкова важно е при наднормено тегло човек да се освободи от излишни килограми и вредни навици като пушене и прекаляване с алкохола.