Това установяват по 86 300 PCR-а американски изследователи. Хипотезата им е, че е свързано с вътрешния ни часовник

Точността на тестовете за COVID-19 с полимеразна верижна реакция с обратна транскрипция (RT-PCR) следва денонощен модел, твърди ново проучване. Най-голям брой верни положителни резултати се наблюдават при тестове в ранния следобед. При нощните се увеличават фалшивите положителни резултати. Освен това се предполага, че следобед е най-вероятното време на деня, в което както симптоматичните, така и асимптоматичните заразени ще предадат на други хора вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID.

Екип от университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси, съобщава в “Джърнъл ъв байолоджикъл ритмс” тези данни от свое изследване. Според него е близо 2 пъти по-вероятно PCR тестът да покаже точен положителен резултат, ако човекът е изследван в средата на деня, а не през нощта. Най-много точни тестове имало около 14 часа. Вирусният товар се оказвал по-нисък след 20 часа. Ако тестът е проведен по това време, може да има по-голям риск за фалшиво отрицателен резултат, смятат учените.

Когато PCR изследването даде невярно положителен резултат - което означава, че човекът няма инфекция със SARS-CoV-2, но тестът е положителен - грешката поражда излишен стрес. Въпреки това фалшиво отрицателният резултат - когато някой има инфекция, но тестът е отрицателен - е по-лошият вариант. Лечението се отлага с незнайно какви последици, а инфектираният неволно може да зарази хора, с които общува.

Били анализирани над 86 300 клинични тест. По тях учените заключават, че времето от деня, в което се прави PCR, може да увеличи риска за фалшив резултат.

Но защо!?

Вероятно е свързано с вътрешния ни часовник, т.нар. циркадни ритми. Те задават цикличност в работата на органите в зависимост от ритъма ден-нощ. Вероятно различната реактивност на организма в зависимост от времето от денонощието влияе върху поведението на вируса.

Хипотезата е подкрепена от изследвания за други инфекции.

Д-р Карл Джонсън, водещ изследването, твърди в университетския бюлетин, че правенето на тестовете в оптималното време на деня подобрява чувствителността им и помага за точната диагноза на хора, които може да са заразени, но безсимптомни.