Болестта на Алцхаймер започва 10-20 г. преди да стане очевидна. Това лято разрешиха нов медикамент за лечението й. Но засега медцината се мъчи само да я забавя с терапии за укрепване на мозъчните функции от най-ранен стадий. За невролозите е важно да разпознават симптомите преди забравянето и мисловните пропадания. 

Учени от Вашингтонския университет смятат, че са открили нов маркер да се развие тежката деменция - промени при сложните дейности зад волана.

Следили са шофирането на хора с вече установен ранен алцхаймер и на здрави хора. Правили са им и лабораторни тестове и ПЕТ скенер.

В колите на всички имало GPS устройство. След 1 г. анализът му показва съществени разлики в поведението на двете групи.

Хората с ранин алцхаймер са карали с по-ниска скорост, избягвали са нощни пътувания и са минали по-малко километри. Но са правели повече резки промени по време на шофирането и са избирали по-прости маршрути.

Според учените такива дискретни маркери, които не се проявяват в прости дейности и остават незабелязани, са надеждна евтина аларма за проблема.

Те проектират модел с точност, близка до скенера, за невидима все още тежка деменция с променливи само GPS записите и възрастта на шофьора.

Методът има точност 86%. Резултатността се оказва още по-висока: 90% съвпадение на “диагнозата” с медицинската.