Регулирайте солта и белтъчините

Големите количества месо и месни продукти внасят в тялото прекомерно много белтъчини, а колбасите и деликатесите - и сол.

Основната функция на бъбреците е да отърве кръвта от отпадъците на тялото и от излишната течност. Но освен това те балансират минералите и произвеждат хормон, който регулира кръвното налягане. Здравето им зависи най-много от това какво ядете.

В добрата храна за бъбреците влизат растителните продукти. Чудесна за тях е традиционната за хората по Средиземно море храна и диетата DASH - (Dietary Approaches to Stop Hypertension), която е призната профилактика на хипертония, сърдечни и бъбречни болести. Също толкова важно е обаче да се ограничат някои храни и течности и да се спазва правилният баланс на белтъчиини, калории, витамини и минерали. Както и да запазвате нормално тегло, като не преяждате и се движите повече.

При започнали проблеми с бъбреците диетата става още по-важна. Тогава много храни, иначе здравословни, може да не са подходящи и трябва да се консулитрате с лекаря си.

За здравите хора има няколко прости правила, които започват с “не” и са препоръки на Американската бъбречна фондация. 1. Не прекалявайте със солта и подправки с много натрий. Придържането към нормално тегло е фактор и за здравето на бъбреците.

Придържането към нормално тегло е фактор и за здравето на бъбреците.

Натрият влияе на кръвното налягане и на нивото на водата в тялото. При прекомерни количества е фактор за хипертония и задържане на течности, а това уврежда бъбрека. Ако забелязвате отоци около глезена, вероятно е знак да намалите солта. Вместо нея добавете натурални подправки. Стойте далеч от пакетираната храна и четете етикетите, като пазарувате. Фокусирайте се върху прясна, домашна храна. Ще свикнете с по-безсолно ядене за седмица или две.

2. Не се увличайте с белтъчините. Въпреки че са много важни за тялото, в големи количества принуждават бъбрека да работи по-усилено. Особено при проблем с бъбреците белтъчините трябва да се ограничат. Разумно намалете месото, морските храни и млечните продукти до 2-3 пъти седмично и яжте растителни белтъчини от бобови и пълнозърнести храни, ядки и семена.

3. Не се впускайте в диети с много калий, фосфор, калций. Калият, ако е в  баланс с натрия, съдейства нервите и мускулите да работят добре. Ако е в повече, насища кръвта на хора с още неразпознати бъбречни проблеми и вреди на сърцето. Избягвайте да ядете заедно домати, портокали, банани, картофи, авокадо, броколи и пълнозърнест хляб, тъй като те всички имат много калий. Балансирайте с ябълки, моркови, салати, боровинки, ягоди, зеле, карфиол и краставица.

4. Фосфорът поддържа костите здрави. При бъбречна болест (обикновено се предхожда от мълчалив период на безсимптомно увреждане) бъбреците не могат да премахнат излишния фосфор от кръвта. Това може да отслаби костите, да увреди кръвоносните съдове, очите, сърцето. Стремете се да не ядете заедно храни с големи количества фосфор като месо, риба, млечни продукти, боб, ядки, пълнозърнест хляб, пакетирани храни. Няма излишък на фосфор, ако ядете редовно пресни плодове, зеленчуци, царевица, ориз и другите зърнени храни.

5. Калцият е от голямо значение за здравето на костите и баланса на соли в тялото, но не и когато е много при всяко хранене. За хора с оплаквания от бъбреците е добре да намалят богатите на калций храни като млечните. Ползата ще е двустранна, защото такива храни са богати и на фосфор.