За повечето хора хазартът е просто форма на развлечение, която носи положителни емоции. За съжаление обаче за някои той се превръща в зависимост. Хората, които развиват хазартна зависимост, могат да загубят големи суми пари, включително всичките си спестявания или още по-лошо – да се забъркат в престъпления като злоупотреби и кражби. Пристрастяването към хазарта може да има сериозни последици за живота на залагащите, така че трябва да се лекува навреме.

Какво е хазартна зависимост

Хазартната зависимост е поведенческо разстройство, което се различава от останалите зависимости като алкохол, наркотици и т.н., но е не по-малко опасно от тях. При този вид пристрастяване еуфорията идва от високите нива на адреналин и поемането на рискове. В някои случаи хазартна зависимост може да се развие и заради социалната среда на човека. Понякога в казината се събират групи хора и си повлияват взаимно относно вземането на решенията за продължаване на залагането.

Страдащите от хазартна зависимост могат да се увличат с различни видове игри, но най-често проявяват интерес към слотовете, игрите с карти и рулетката. Хазартната зависимост може и да не се развие веднага. Обикновено това става бавно във времето. Хората започват със социално залагане и не забелязват постепенното развитие на проблема. В днешно време може да се стигне до зависимост още по-лесно, тъй като има стотици онлайн казина, в които е възможно залагането денонощно и от всяка локация. Ето защо тези, които играят в онлайн казино с реални пари, трябва да бъдат изключително внимателни и да си наложат ограничения, ако е необходимо.

Пристрастяване към хазарт – симптоми

Хората със зависимост към хазарта често не признават, че имат проблем, и се опитват да го скрият от другите. Но истината е, че подобно нещо трудно може да се скрие, защото има поведенчески и дори медицински симптоми. Зависимите могат да бъдат раздразнителни и агресивни, да имат честа промяна на настроенията, да изпитват чувство на вина и безпокойство след хазартните сесии. Залагащите могат да изпитат и нужда от залагане на по-големи суми, за да постигнат желаното вълнение, или да залагат когато са прекалено емоционални. Може да се стигне даже до отлагане на работа или ангажименти заради хазарт, лъжи, продажба на вещи и кражби. В живота на тези, които стигнат твърде далече, може да се разпаднат връзки и приятелства и да се загубят къщи, апартаменти, коли и друго имущество. Затова в никакъв случай не бива да се подценява сериозността на проблема, а да се потърси помощ преди да е станало прекалено късно.

Лечение

Добрата новина е, че хазартната зависимост е лечима, стига да се намери правилният подход към страдащия. Но според специалистите е препоръчително зависимите към хазарта да се откажат напълно от всякакъв вид игри, защото дори и случайна игра може да доведе до рецидив. В много случаи хазартната зависимост е резултат от други емоционални проблеми, затова едни от основните методи за лечение са психотерапията и когнитивно поведенческата терапия. В по-тежките случаи може да се наложи и прием на лекарства.

Процесът на възстановяване не е лесен и изисква и промени в цялостния начин на живот. Налага се страдащите от хазартна зависимост да избягват ситуации и места, които отново могат да предизвикат желание за залагане. Човек в такова състояние не е много способен да се справя с финансови отговорности и най-добрият вариант е временно да ги прехвърли на своите близки. Борещите се с хазартната зависимост могат да получат адекватно лечение и да успеят да поправят влошените взаимоотношения със семейството, приятелите, колегите си.

Контрол от страна на онлайн казината

Онлайн казината също не остават безучастни към проблемите и пристрастеността на някои залагащи. Във всеки сайт за залози има отделна секция „Разумно залагане“, в която може да се намери подробна информация за хазартната зависимост. Букмейкърите предлагат и някои полезни опции за контрол на залагането. Играчите могат да си определят лимити за депозит и да контролират сумите, които депозират за часове и дни, да следят своята активност и да получават съобщения за нея. Тези, които забележат, че прекаляват с хазарта, могат да ползват и опцията временно прекъсване, за да изключат сметката си за определен период от време. В някои сайтове можете да откриете и бюджетен калкулатор, който да ви помогне да изчислите общите си разходи за хазарт и да прецените дали имате нужда от промяна.