Математикът Николай Витанов написа във фейсбук:

Вторичният пик на вълната бе през октомври. Максималният брой случаи бе малко под 7000 регистрирани на ден. Сега се намираме в Долината на плача - много нови случаи, висока смъртност. В средата на седмицата 14-21 нооември смъртността и броят активни случаи ще достигнат локални пикови стойности и се очаква полека да започнат да намаляват (вторниците не ги броим). Много е важно това намаляване като почне, да не спира. Това е предпоставката за спокойни Коледни празници. Ако тръгнем пак нагоре след това, декември няма да е весел. 

Базовото репродуктивно число пети ден е под 1, 3. Тази сутрин е 1,199. Обхвата на заразата се разширява, здравната система е претоварена, но ще устиска. 

Писах вчера, че активните се очаква да тръгнат към 115 000. За хората на първа линия и шефовете на болници това число ориентира за максималното натоварване на системата - 125-130 хиляди активни. В момента са 108 000. Можете да се направите сметката - още 20%.

Индикаторите на разпространението на заразата спряха да растат - този за София-град даже падна и то не малко. Но няма да станат и 20 000 на ден. Тоест експоненциалният растеж свърши - мечката заспа и ако не я дърпаме за опашката, ще спи. 

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/)

Починали към края на октомври - 23 999

Починали към ноември 2021 - 24 589

Починали ноември 2021 - 590 (за 3 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Следват картите.

Най-напред картата на риска съгласно плана. Ситуацията си остава сложна - 27 области са на ниво 4, през тази вълна Кърджали ще е изоглавен от общата танденция както бе Видин при предишната вълна.

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост София област се мъчи да се възстанови. 

Картата на риска по нашата методология е напълно виолетова. Случаите поспаднаха, но отбой не бива да се свири. Като се появи зелено по тая карта - тогава.

Трендът на растеж на новите случаи се пречупи и след около 2 седмици се очаква да се пречупят и други трендове. Ако не дърпаме заспалата мечка за опашката, ще минем без локдаун. Политически е неизгодно да се налага - до изборите има 10-на дни, ако се наложи локдаун, ефекта няма да се е почувстват, а народът ще е разярен особено тези със зелени сертификати.