Антибиотиците вече са прието лечение от първа линия за повечето хора с апендицит според окончателните данни от проучването за сравнение на резултатите от антибиотичните лекарства и хирургическото отстранавяне (апендектомия). Това се казва в актуализираните насоки за лечение на апендицит от Американския колеж по хирургия.

Апендицитът е възпаление на придатъка на сляпото черво - апендикса. В съзнанието на повечето хора то изисква непременно хирургическа намеса. Оказва се, има и друг успешет подход срещу възпалението.

През първите три месеца след приемането на антибиотици близо 7 от 10 пациенти в групата на антибиотиците избягват апендектомия. А до четири години малко под 50% са претърпели операцията, съобщава д-р Дейвид Флум, главен изследовател и професор по хирургия в Медицинския факултет на Университета на Вашингтон. Според екипа антибиотиците изглеждат правилното лечение за много, но вероятно не за всички пациенти с апендицит. Затова и преценката трябва да е индивидуална.

Проектът е най-голямото досега рандомизирано и многоцентрово клинично проучване за лечение на апендицит. Проведено е в 25 болници в 14 щата с 1552 пациенти.