Българско семейство антиваксъри е в критично състояние в реанимацията на болницата в Падуа, съобщиха италиански медии. 50-годишните съпрузи се заразили едновременно от COVID-19 и преди десетина дни отишли в болницата. И двамата имали тежки дихателни проблеми и казали, че не са ваксинирани. Медиците нямали време да разберат как и кога са се заразили, защото ситуацията се влошила светкавично. Първо били в реанимацията, но в различни стаи. Вдъхвали си кураж по телефона. Но се наложило да ги прехвърлят в обща стая от 40 кв.м в реанимацията на легла едно до друго. Така, ако се събудят, да бъдат заедно.

Сега съпрузите са интубирани и свързани към респираторни апарати. Помпи с кислород и апарати за диализа ги държат живи.

Въпреки че в болницата на Падуа се е случвало хора от едно семейство с COVID-19 да са на съседни легла, за пръв път това се прави и в реанимация.

В момента има 40-ина болни, а десетина са в интензивното отделение. Половината не са били ваксинирани.

“Натъкнах се на манифестация на протестиращи срещу мерките за COVID. Имаше и такива, които поставят под съмнение факта, че в отделението ми има  приети заради COVID. Когато антиваксър попадне тук обаче, си дава сметка и се разкайва”, коментира пред медиите шефът на реанимацията д-р Иво Тиберио. За пандемията през нея са минали 375 души и смъртността им е 14%.

Според губернатора на Венето Лука Дзая досега пандемията е струвала на областта му 1,2 млрд.евро.

Най-голяма част от неваксинираните чуждестранни работници в Италия идват от Балканите, предимно от Румъния. 21% от заразените чужденци са румънски граждани, сочи доклад на благотворителната организация “Каритас”, но данните обхващат периода до края на юни 2021 г.

В Италия от 15 октомври зеленият сертификат е задължителен и за работещите като домашни помощници или гледачи на възрастни хора в домакинствата, като всяко италианско семейство има право да го изисква.

Българките на Ботуша припечелват най-вече като гледачки на стари и болни. Ако нямат зелен сертификат, рискуват да загубят не само работата си, а и жилището и прехраната си, ако живеят в дома на човека, за когото се грижат. А глобата е от 600 до 1500 евро.

Към 26 октомври 82,2% от населението на възраст над 12 г. в Италия е напълно ваксинирано, а 86% имат поне една доза. В 60-милионна Италия на 25 октомври са регистрирани 2535 заразени и 30 смъртни случая.