Личните лекари няма да изписват рецепти за безплатни лекарства при COVID, докато решението на здравната каса за това не бъде съгласувано с Българския лекарски съюз и не се подпише анекс, който да утвърди това, както е по закон.

С това становище излязоха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, след като във вторник здравното министерство съобщи, че пациентите вече могат да получат тези рецепти освен в ковидзоните и от джипитата си.

В първоначалната идея на касата и МЗ при създаването на зоните присъстваха и личните лекари, като и на двете места болните можеха да получат безплатни прегледи, направления и рецепти за лекарства. Изненадващо във финалния вариант на касата джипитата бяха премахнати и останаха само зоните в ДКЦ-та и медицински центрове.

Също така изненадващо след заседание на надзора на НЗОК в петък зам. здравният министър и председател на надзора на касата д-р Александър Златанов обяви, че и семейните лекари ще изписват рецепти за безплатни лекарства, като мярката щяла да влезе в сила най-късно от този понеделник.

Това обаче не е било обсъдено с лекарския съюз, а по закон всяка подобна промяна изисква съгласуване и подписване на анекс към Националния рамков договор, който служи и за отправна точка и в който са разписани всички правила, по които се прави всяка нова дейност.

Среща не е имало,

лекарският съюз

не е канен

за разговори

и обсъждане, а решението е взето еднолично, обясниха във вторник лекари. От здравната каса обаче обясняват, че решенеито им е изпратено до централата на БЛС.

“Във връзка с публикуваната на сайта на Министерството на здравеопазването информация, че пациентите с COVID-19 могат да получат безплатни лекарства от личните си лекари заявяваме, че тази информация не отговаря на истината. Изписването на безплатни лекарства може да влезе в сила едва след разговори между БЛС и Надзорния съвет на НЗОК, след изчистване на всички детайли и спорни моменти около тази възможност”, заявиха в своя позиция от сдружението на личните лекари.

Оттам допълват, че дотогава те нямат право да предписват безплатни медикаменти и се обръщат към пациентите си с молба да не се струпват пред кабинетите.

Едно от основните искания на джипитата, за да започнат да изписват лекарствата, е те да не бъдат ограничавани само в групите, които сега предлага здравното министерство.

Те изтъкват, че сред тях са основно антибиотици, антикоагуланти и др., които не се дават в начален етап на заболяването.

“Ако искам да изпиша парацетамол например, не мога, защото той не фигурира”, обясни пред “24 часа” д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на БЛС.

Затова джипитата настояват

да се разширят

групите

медикаменти,

които могат да

се предписват

Въпреки очерталия се проблем около този казус обаче, нито здравното министерство, нито здравната каса излязоха с официална позиция. Освен това до края на деня във вторник лекарският съюз не бе получил покана от НЗОК за разговори.

На този фон обаче съсловната организация сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция по друг казус, свързан с касата, а именно за незаконосъобразни действия от страна на ръководството ѝ по прилагане на Закона за бюджета на здравната каса и Закона за здравното осигуряване.

По информация на “24 часа” става дума за опит да се прехвърлят пари от бюджета за тази година в бюджета за догодина, но от съсловната организация не искат да дават подробности до приключване на проверката.

Юристите на съсловната организация са се запознали с фактологията от стенограми на заседанията на Надзорния съвет на НЗОК от последните месеци, включително и от документалната кореспонденция между надзора и БЛС и са намерили достатъчно основания за това, че има

незаконни

действия

от страна на

управителя

на НЗОК,

включително опити за прикриване на определени средства, уточниха за “24 часа” от БЛС.

Подаването на сигнал за нарушение от страна на управителя на здравната каса е прецедент.

“Законът за здравното осигуряване и Законът за бюджета на НЗОК за 2021 г. ясно указват как се разходват средствата на здравноосигурените. Там не се допуска нито един момент, в който НЗОК в лицето на нейния управител и Надзорният съвет да могат да разходват средства самостоятелно и еднолично”, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

От изнесената от тях информация от стенограма от заседание на надзора става ясно, че шефът на НЗОК проф. Петко Салчев заявява, че решение за преразпределяне на оставащи в бюджета на касата средства ще взима надзорният съвет, а по закон това става съвместно с лекарския съюз.

Подробни разчети от съсловната организация са готови да изнесат на поискано от тях онлайн заседание заедно с надзора. Такова обаче от касата все още не е насрочено, нито от тяхна страна се водели разговори в тази посока, обясни д-р Маджаров.

От лекарския съюз са готови да стигнат и до протести.