Българският лекарски съюз (БЛС) е сезирал Прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на НЗОК по прилагане на Закона за бюджета на НЗОК и Закона за здравното осигуряване.

Това съобщиха от съсловната организация на лекарите.

Юристите на съсловната организация са се запознали с фактологията от стенограми на заседанията на Надзорния съвет на НЗОК от последните месеци, включително и от документалната кореспонденция между надзора и БЛС и са намерили достатъчно основания за това, че има незаконни действия от страна на управителя на НЗОК, включително опити за прикриване на определени средства, уточниха за "24 часа" от БЛС.

Подаването на сигнал за нарушение от страна на управителя на здравната каса е прецедент.

"Законът за здравното осигуряване и Законът за бюджета на НЗОК за 2021 г. ясно указват как се разходват средствата на здравноосигурените. Там не се допуска нито един момент, в който НЗОК в лицето на нейния управител, и Надзорния съвет да могат да разходват средства самостоятелно и еднолично", обясни предедателят на БЛС д-р Иван Маджаров. 

По информация на "24 часа" става дума за опит да се прехвърлят пари от бюджета за тази година в бюджета за догодина, но от съсловната организация не искат да дават подробности до приключване на проверката. 

От изнесената от тях информация от стенограма от заседание на надзора става ясно, че шефът на НЗОК проф. Петко Салчев заявява, че решение за преразпределяне на оставащи в бюджета на касата средства ще взима надзорният съвет, а по закон това става съвместно с лекарския съюз.

Подробни разчети от съсловната организация са готови да изнесат на поискано от тях онлайн заседание заедно с надзора. Такова обаче от касата все още не е насрочено, нито от тяхна страна се водели разговори в тази посока, обясни д-р Маджаров.  

От лекарския съюз са готови да стигнат и до протести.