И при тази вълна продължава тенденцията да има недостиг на определени медикаменти в аптечната мрежа и това са най-вече от групата на антикоагулантите. Това обяви пред БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Вече липсват голям брой от техните видове, като част от тях се изнасят в чужбина. Още през август имаше заповед на министъра на здравеопазването за забрана на износът им, но според мен трябва да има нова заповед. Част от тези медикаменти се пият от хора с коронавируса. Липсва дори аспирин протект. Част от липсващите лекарства се пият от около 2000 родилки, които вземат всеки ден от някои от тези антикоагуланти, те са срещу тромбофилия.

В момента при антибиотиците няма голям проблем, защото ако липсва един или два вида, има с какво да се заменят", съобщи още Костов.

По думите му няма проблеми с достъпа до витамини и минерали.

"Но пък в момента се наблюдава повишена заболеваемост от респираторни вируси като аденовирусите и настинки, защото хората загубиха имунитет. Към момента няма грип, това е по информация на НЦЗПБ", обясни той.

Няма недостиг на тестове за коронавирес в аптечната мрежа и има голямо разнообразие, категоричен бе Николай Костов. Има и такива щадящи за децата и са достатъчно надеждни, поясни той.

По думите му има повишаване на цените при хранителните добавки - има ръст до 20 на сто при тях. "Но това не касае регулираните цени на лекарствата, които са по лекарско предписание. Там няма скок", заяви Костов.

Костов заяви, че подкрепя това, че Българският фармацевтичен съюз е завел колективен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет поради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите. То е заради различното третиране на фармацевтите спрямо останалите медици в пандемията.

"От години колегите ни са неглижирани. А ние сме на първа линия също, нашият персонал също боледува, има аптеки от по един човек, ако той се разболее какво правим? При нас процентът ваксинирани е като при лекарите, но и нашият персонал преболедува доста...", посочи Костов пред БНР.