Здравният министър Стойчо Кацаров очевидно е сгрешил датата на приравняването на бързите антигенни тестове за ковид към PCR изследването. За това алармираха пловдивчани, пробвали да си извадят зелен сертификат за преболедуване, но неуспешно.

В прессъобщение на здравното министерство от 21 октомври т. г. здравният министър Стойчо Кацаров е цитиран да казва: „Право да получат документа ще имат всички, диагностицирани с антигенен тест след 01.12.2020 г., когато официално за България антигенният тест е приравнен на PCR теста.“

Справка на сайта на здравното министерство обаче сочи, че заповедта, с която „бързите антигенни тестове се добавят като лабораторен критерий в дефиницията за случай на COVID-19”, т. е. се приравняват на PCR, е с дата 22 декември 2020 г. Така хората, диагностицирани за ковид с бърз антигенен тест между 1-и и 22 декември, няма да могат да сдобият със зелен сертификат, въпреки уверенията на здравния министър.


„Моят бърз положителен тест за ковид е с дата 9 декември 2020 г. и имам спомен, че малко по-късно през декември тези тестове бяха приравнени на PCR. Но щом здравният министър каза, че ще се издават сертификати от 1 декември 2020 г., реших да пробвам на сайта his.bg. Естествено не стана, дава ми съобщение, че моят телефонен номер не фигурира в регистъра за COVID-19”, оплака се пловдивчанката Виолета Христова.

Колко са хората в нейното положение, не е ясно, но вероятно са доста, защото става дума за разминаване от 3 седмици.